Benda (ODS): Bylo by velmi záhodno rozšířit testovací místa o lékárny

18.09.2020 13:18

Projev na 58. schůzi Poslanecké sněmovny 18. září 2020 k aktuálnímu vývoji pandemie koronaviru

Benda (ODS): Bylo by velmi záhodno rozšířit testovací místa o lékárny
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Dlouholetý poslanec ODS Marek Benda

Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, vážený pane ministře.

My jsme tady ráno představovali jednu naši iniciativu, kterou dávám, řekněme zdarma k dispozici. Podle mého názoru problém je ten, že dneska máme nedostatek míst, kde lze vůbec odebírat vzorky na testy, a že by bylo velmi záhodno - a včera se o tom usneslo, pokud vím všemi hlasy, i pražské zastupitelstvo - rozšířit to o lékárny, které budou schopny a ochotny tak činit.

Myslím, že by to bylo poměrně jednoduché opatření, legislativně je když tak připravené, dám ho klidně k dispozici, jsme připraveni ho v nějakém velmi zkráceném čase podpořit a pokládám to za dobré nejen ve vztahu k Praze, ale zejména možná k mimopražským regionům, kde přece jenom lékárna je na mnohem více místech než jsou nějaké nemocnice schopné odebírat vzorky.

Byl bych velmi rád, kdyby se nad tím Ministerstvo zdravotnictví mohlo zamyslet a případně v nějakém zrychleném režimu toto umožnit. Pokládal bych to za užitečné a rozšiřující testovací kapacity po zemi, zejména pokud přijdou ještě nějaké zrychlené testy, mohlo by se to všechno výrazně zrychlit a nepochybně v lékárnách jsou zaměstnáni převážně lidé, kteří nějaké základní zdravotnické farmaceutické vzdělání mají, to znamená, že by bez větších problémů tak mohli konat. Nebyla by to povinnost, ale kdo je toho schopen, kdo pro to má prostory, mohl by tak činit.

Děkuji za pozornost.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…