Benda (ODS): Přeběhlíci jsou špatně. Lidé mají vzdát svůj mandát a ne zdrhat někam jinam

22.03.2016 18:07

Projev na 42. schůzi Poslanecké sněmovny dne 22. 3. 2016

Benda (ODS): Přeběhlíci jsou špatně. Lidé mají vzdát svůj mandát a ne zdrhat někam jinam
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane předsedo vlády, dámy a pánové, projednáváme jakoby velmi banální bod zasedací pořádek, ale myslím, že je třeba tady zmínit podstatnou věc. Dochází k prvnímu zběhnutí, vytvoření prvního přeběhlíka z opoziční strany do vládní koalice, a to do hnutí ANO, které nám dlouhodobě vykládalo, jak se bude chovat jinak než politici, a jak odpadlíci jsou špatně, přeběhlíci jsou špatně. Tak teď jenom to tady máme.

Máme někoho, kdo kandidoval za TOP 09 a zdrhá k hnutí ANO, protože je zřejmě dneska více v kursu. Máme to v přímém přenosu se souhlasem pana prezidenta, který ho tady napřed pochválí, pak ho pan předseda klubu odvede na Hrad, kde mu to zřejmě posvětí, a tváříme se, že se nic neděje. Všechno je v pohodě, přeběhlíci jsou náhle povoleni. To, co jsme vždycky kritizovali z lavic mimo Sněmovnu, a říkali jsme "Jé, tam to děláte špatně v tom baráku. Tam máte ty přeběhlíky.", tak náhle se hnutí ANO toleruje.

Chci na to jenom upozornit. Myslím si, že to je špatně, že prostě přeběhlíci z opozice do koalice jsou nešťastným příběhem. Nevím, kolik jich je připraveno, další z řad nezařazených, jestli je pravda to, co se šušká, že až bude dost těch nezařazených, tak lidovci už budou ve vládní koalici zbyteční. Nevím, jestli je to pravda, ale říkám, že při této příležitosti přeběhlíci jsou špatně. Lidé mají vzdát svůj mandát a ne zdrhat někam jinam. Říkám to tak, jak jsem to říkal vždycky v této budově, bez ohledu na to, že si nemyslím, že my jim ten mandát brát máme. Ale oni sami se ho mají vzdát.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic napravo.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.