Benda (ODS): Prosím pana kolegu Kováčika, aby neblokoval dál jednání sněmovny

20.11.2017 17:48

Projev na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny dne 20. 11. 2017 k bodu Návrh na zřízení mandátového a imunitního výboru a stanovení počtu členů

Benda (ODS): Prosím pana kolegu Kováčika, aby neblokoval dál jednání sněmovny
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Dlouholetý poslanec ODS Marek Benda

Vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové. Nečekal jsem, že budu na první schůzi vystupovat. Ale ukázalo se, že jednací řád je opravdu problém a budeme se ho muset skutečně začít učit.

Komise, resp. výbory musí být ustaveny na základě zásady poměrného zastoupení. Žádná představa předsedy volební komise, že se dá tady hlasovat o tom, že předloží 16 jmen a z nich se 13 vybere, je prostě absolutně nemyslitelná. A je v absolutním rozporu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny. Psali jsme ho tak proto, aby vždycky všechny kluby měly zastoupení podle svého výběru. Říkám, podle svého výběru. A bylo to po slovenských zkušenostech, kdy vítězné hnutí Vladimíra Mečiara po jedněch volbách vyhnalo opoziční politiky všechny (?) do výboru pro životní prostředí, nikoliv tam, kam si přáli.

Proto se výbory ustavují na základě zásady poměrného zastoupení a jinak to býti nemůže. Takže nemůžeme hlasovat. To je první poznámka, která je to. K tomu, co říkal pan kolega Pikal. Má hlubokou pravdu, ale jenom v některých číslech. Tam je problém, že se ano, stanoví se to směrné číslo a písmeno c) jasně říká, jak se rozděluje. Pokud má někdo půlku, pokud má někdo zbytek, přidělí se tomu, kdo má větší zbytek. Pokud ty zbytky jsou stejné, přidělí se většímu klubu. Tam je furt ještě jasno.

Jediný problém vzniká v situaci, kdy stejný zbytek zůstává pro dva kluby, které mají stejné číslo, což je přesně dnešní situace. Situace Pirátů a SPD, která je neřešitelná. A pak ten, kdo navrhne. Ten kdo navrhne. A je mi líto, že to je pan kolega Kováčik, který je jinak tady poměrně zkušeným matadorem. Který navrhne vchod do neřešitelné situace a pokouší se tím zablokovat jednání Poslanecké sněmovny, tak jak bylo řečeno. Buď se prostě nepodíval na ta čísla nebo jeho snahou je zbořit jednání Poslanecké sněmovny, protože opravdu to nemůže dopadnout podle zákona jinak, než že přijde volební komise ve středu. Řekne, třináct se rozdělit nedá a navrhujeme čtrnáct. A o tom musí Poslanecká sněmovna zřejmě znovu hlasovat.

Takže prosím pana kolegu Kováčika, aby svůj návrh stáhl a neblokoval dál jednání Poslanecké sněmovny. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

12:17 Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s občany.