Bendl (ODS): Jsme čtvrtí nejhorší ze všech zemí Evropské unie

11.04.2017 16:53

Projev na 56. schůzi Poslanecké sněmovny dne 11. dubna 2017:

Bendl (ODS): Jsme čtvrtí nejhorší ze všech zemí Evropské unie
Foto: red
Popisek: Petr Bendl

Dovolte mi, abych navrhl bod Informace vlády o stavu čerpání evropských fondů na finanční období 1214 - 2020. Pokusím se o stručné zdůvodnění tohoto bodu.

Já už jsem v loňském roce interpeloval ministra financí, někdy v říjnu loňského roku, abych se dozvěděl, jaký je stav. Pamatujeme si, a často tady slýcháme kritiku jednotlivých členů vlády na období minulé, že bývalé vlády nebyly schopny vyčerpat evropské peníze. Jenomže situace České republiky, alespoň podle toho, jaká mám dnes k dispozici čísla, je opravdu tristní. Jsme čtvrtí nejhorší ze všech zemí Evropské unie, které tu schopnost čerpat evropské peníze bohužel nemají.

Česká republika má na období 2014 až 2020 k dispozici 585,6 mld. korun a vyčerpala /a to jsme v polovině toho finančního období/ 0,84 %. 0,84 %! Nejsem zásadním příznivcem toho, aby šly dotace do všech možných odvětví a podobně, někde bych zcela určitě váhal, zda ty dotace použít či nikoliv, nicméně Česká republika si vydefinovala nějaké priority a ty hodlá podporovat, a není-li schopna využít takovéto množství peněz zejména na investice do dopravní infrastruktury, je to vážný důvod k debatě a vážný důvod k tomu, abychom my jako poslanci nebo jako Poslanecká sněmovna věděli, proč se tak děje.

Například v dopravě máme k dispozici skoro 125 mld. korun, vyčerpali jsme jednu miliardu. Zdůrazňuji - v polovině finančního období.

Ministerstvo zemědělství má čerpání z operačního programu, kde má dispozici 840 mil. korun, čistou nulu. Dokonce nejsou ani podány žádosti na Ministerstvo financí od řídícího orgánu.

Mohl bych pokračovat. Jediné, na co umíme čerpat finanční prostředky, je operační program technická pomoc /tuším, že tak nějak se to jmenuje/. Tam máme alespoň vyplacené zálohy ve výši 16,8 % ze zhruba jedné miliardy, ale to jsou finanční prostředky, které zjednodušeně řečeno jdou na úředníky, na administraci jednotlivých projektů, které Česká republika nebo jednotlivé operační programy dělají a připravují.

Takže nečerpáme a důvody je třeba slyšet a znát, abychom byli schopni se k nim případně nějak postavit.

Proto navrhuji, aby Sněmovna zařadila tento bod buď jako první po dnes pevně zařazených bodech, nebo jako první zítra po pevně zařazených bodech, nebo jako první bod po třetích čteních v zítřejším jednání Sněmovny.

Děkuji vám za pozornost a doufám, že i vás budou zajímat důvody, proč Česká republika je na tom tak tristně a je čtvrtá nejhorší v celé Evropské unii.

 

 

 

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.