Bendl (ODS): Šéfe, budu hned - to nemám spojováno s erotikou, ale spíš s prací poslanecké sněmovny

23.03.2016 18:29

Projev na 42. schůzi poslanecké sněmovny 23. března 2016 k Vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů:

Bendl (ODS): Šéfe, budu hned - to nemám spojováno s erotikou, ale spíš s prací poslanecké sněmovny
Foto: red
Popisek: Petr Bendl

Dovolte mi, abych i já řekl něco málo k tomuto návrhu zákona. Nejprve k tomu: šéfe, budu hned. Já to nemám spojováno s erotikou na obrazovce, ale spíš s prací Poslanecké sněmovny, protože, šéfe, budu hned, to přeci používají při vší úctě kolegové tady z hnutí ANO. A to, že to chce koaliční poslanec Petr Kudela prostřednictvím pana předsedajícího zakázat, to myslím, že se mu nepovede a že, šéfe, budu hned, tady budeme používat dál.

Jsem přesvědčen o tom, že ten návrh, a diskutovali jsme o tom na zemědělském výboru, patří spíš do oblasti řešení mediálního zákona, a že to nemáme řešit v zákonu o potravinách a tabákových výrobcích, protože to věcně patří do reklamní branže a tam se tím pojďme seriózně a vážně zaobírat. Já si myslím, že sem tohle téma zásadně nepatří.

To, co ale sem patří, je - tenhle zákon vzniká pod jistým tlakem, sleduje ho řeknu podnikatelská veřejnost v oblasti potravin i tabákových výrobků, protože jeho pouť nebude končit tady, ale půjde do Senátu a bude muset ještě být doprovozen vyhláškou, a časový stres je tam o to větší, o co později přišel tento návrh zákona do Poslanecké sněmovny.

A to myslím, že je tady taky třeba říct. Že poslanci jednali poměrně rychle, aby vyšli vstříc ministrovi zemědělství, za to by jim měl ministr zcela určitě poděkovat.

K té hygieně versus veterina. Protože tady vystupovali vesměs zdravotníci, kteří hygienu hájili, já musím aspoň půl věty na obranu toho návrhu říct, protože si nemyslím, že to projímadlo, které se nám snaží zdravotníci naordinovat, že je správně, že tu debatu máme vést seriózně. Čím jsem si stoprocentně jistý a říkal jsem to i na zemědělském výboru, že když se díváte na Pohlreicha a na jeho - řeknu - snahu zvyšovat kvalitu podávání jídel a vůbec úroveň restauračních zařízení, za což mu patří určitě poděkování, ale vidíte-li někdy, co se odehrává v některých těch kuchyních, tak se vůbec divíte, že tam je nějaká debata nad tím, jestli ten řízek má vypadat líp nebo hůř, nebo jak má vypadat líp, když ta kuchyně restauračního zařízení je spíš na zavření než na vaření. Nedostatky jsou tam obrovské a ať už to bude dělat hygiena, nebo to bude dělat veterina, jistě ten problém zůstává a my se máme bavit o tom, jak ho vyřešíme. To že zůstane ten problém, tak je.

Paní poslankyně Balaštíková se rozhodla dát návrh na stažení jejího pozměňovacího návrhu, o kterém jsme dlouze diskutovali na zemědělském výboru. To že se o tom návrhu možná nebude hlasovat, problém zůstane. Problém špinavých kuchyní, které občas vídáme v pořadech, je problémem, který ze státní správy, a v tomhle případě z Hygienické služby, nikdo nesundá. A že něco nefunguje, je - myslím - zjevné. Tento návrh je o tom pokusit se nějaké změny docílit. Pokud se to nepovede pozměňovacím návrhem, doufejme, že aspoň Hygienická stanice bude reflektovat to, že problémy v oblasti výroby potravin a jejich distribuce zákazníkům zůstávají nadále vážné.

Pak mám ještě jednu věc, která se týká pozměňovacího návrhu pod bodem E2. Prosil bych pana zpravodaje, zdali bychom mohli o tomto pozměňovacím návrhu pana poslance Kudely hlasovat zvlášť, neboť tento pozměňovací návrh přináší podle mého hlubokého přesvědčení trable při stanovování úrovně emisí u tabákových výrobků jiných, než jsou cigarety. U normálních klasických normovaných cigaret se emise měří, mají své hodnoty a jsou to mezinárodně dané závazky. U ručně vyráběných cigaret je to podle mne problém naprosto neřešitelný. U strojově vyráběných cigaret umíme změřit jejich emise. U výrobků, které jsou vlastně ručním produktem, není možné. Navíc normy neexistují. Nikdo neví, podle čeho by se to řešilo. Nemůžeme si to úplně vymýšlet. Myslím si, že chceme-li se tím zabývat, pak to potřebuje ještě nějaké doladění, o jaké normy by se to mělo opřít, protože v tuto chvíli neexistují ani u nás doma, ani na území Evropské unie.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.