Bendl (ODS): Systémovější by bylo podpořit praxe u firem než nakupovat nové stroje

12.07.2016 19:25

Projev na 48. schůzi Poslanecké sněmovny dne 12. 7. 2016

Bendl (ODS): Systémovější by bylo podpořit praxe u firem než nakupovat nové stroje
Foto: red
Popisek: Petr Bendl

Hezký dobrý den, kolegyně a kolegové, pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi říct pár slov k tomuto materiálu, který se týká zajištění kvalitních učebních pomůcek. Už to slovo kvalitních učebních pomůcek trošku evokuje, že by to spíše měl být řeknu materiál, který by mělo předkládat Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, protože kdybychom systémově vstupovali do školství tak, že vždycky, co tam obecně zrovna v některém předmětu někdo probírá, že by třeba Ministerstvo průmyslu a obchodu vytvářelo dotační tituly na pomůcky pro strojírenské střední školy, Ministerstvo životního prostředí by vyrábělo nebo dotovalo učební pomůcky v oblasti výuky životního prostředí atd. atd., myslím si, že bychom se asi shodli na tom, že to příliš koncepční není.

A proto jsem přesvědčený o tom, že s tím má přijít především Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a pak samozřejmě zřizovatelé. Principiálně do vybavování škol pomůckami myslím, že by měli mluvit právě jejich zřizovatelé. Nedávno jsme posílili rozpočty krajů o 3,5 miliardy a myslím si, že by - pokud jim na takovémto typu školství záleží - se tomu kraje mohly více věnovat, jsou-li tam nějaké nedostatky.

Tento návrh rozšiřuje dotační tituly z tzv. národních zdrojů, o kterých se v poslední době hodně hovoří. Chtěl bych, když tady otvíráme nový dotační titul, říci něco k těm stávajícím. Zemědělský výbor na svém nebo na některém ze svých jednání doporučil ministrovi zemědělství, aby všechny nespotřebované výdaje v tom kterém daném kalendářním roce, to znamená peníze, které má sice rozpočtovány, ale neutratí je, aby ty finanční prostředky v rámci jednotlivých dotačních titulů směřoval především na podporu živočišné výroby.

A podíváte-li se do dotačních titulů a do jejich posílení, zjistíte, že ministr zemědělství příliš nerespektoval potřebu živočišné produkce. Ale co respektoval nejvíc, bylo udržování a obnova kulturního dědictví venkova, kde vznikl - já tomu říkám - spíš takový velký medvěd grizzly, kdy v minulosti byla Poslanecká sněmovna často kritizována za fakt, že si jednotliví poslanci v rámci projednávání státních rozpočtů vydobyli podporu tu či onde na méně či více veřejně prospěšné aktivity. Tady vznikl program v rámci právě těch dotačních titulů, který navýšil ministr zemědělství ze 40 milionů na 400. Já tomu pracovně říkám kapličky. Ne že by to nebylo potřeba, ale uvnitř resortu zemědělství jsou - myslím si - jiné priority a dotační programy na obnovu venkova, případně dotační programy, které vytvářejí samy kraje nebo ostatní ministerstva, Ministerstvo pro místní rozvoj apod., zcela určitě pokryjí i takovouto oblast, a to v situaci, kdy zemědělství se potýká s řadou jiných problémů, zejména se suchem, v této situaci posilujeme oblasti dotačních programů právě - řeknu - rekonstrukce kapliček. To je největší prioritou našich dotačních programů v letošním roce. To si nemyslím i v souvislosti s tím, co se tady děje, že musí vzniknout právě v kapitole Ministerstva zemědělství dotační program na nákup jednotlivých strojů a zařízení do škol zřizovaných Středočeským krajem.

Co bych určitě podpořil a bylo by to systémové řešení dlouhodobé, místo nákupu v tuto chvíli nových moderních strojů na jednotlivé školy, spíše dlouhodobě podporovat různé praxe u privátních firem, tak aby se studenti mohli učit na nových strojích v praxi a ne aby se každé dva, tři roky musely nakupovat výjimečným dotačním titulem z Ministerstva zemědělství stroje nové a podobně. Myslím si, že systémovější by bylo podpořit spíše praxe u privátních firem než nakupovat nové stroje na střední školy.

Proto tento návrh nově vzniklého dotačního titulu nepodpořím.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.