Bendl (ODS): Tahle vizitka skutečně předčí úplně všechno

06.12.2016 15:35

Projev na 53. schůzi sněmovny 6. prosince 2016:

Bendl (ODS): Tahle vizitka skutečně předčí úplně všechno
Foto: red
Popisek: Petr Bendl

Paní předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych navrhl zcela nový bod na jednání Poslanecké sněmovny, který by se jmenoval Informace vlády o čerpání fondů Evropské unie. Dovolte mi krátké zdůvodnění.

Já jsem interpeloval ministra financí v této záležitosti, neboť mě zajímalo, jak Česká republika čerpá, zdali jsme schopni čerpat evropské peníze či nikoliv. A obdržel jsem následující informaci. A to přehled čerpání k 31. 10. 2016. Nebudu číst názvy jednotlivých operačních programů, ale spíš gesční ministerstva. Ministerstvo průmyslu a obchodu - 0,02 %, Ministerstvo mládeže, školství - zjedodušeně Ministerstvo školství - 0,94 %, Ministerstvo práce a sociálních věcí - 4,18 %, Ministerstvo dopravy - 0,0 %. Ministerstvo životního prostředí - 1,64 %, Ministerstvo pro místní rozvoj, které má dva operační programy, ten jeden má 0,01 % a druhý 5,5 %. A operační program týkající se Prahy - 0,0 %.

A to, podotýkám, k 31. 10. letošního roku.

Vzhledem k tomu, že jde o finanční prostředky alokované pro Českou republiku na období 2014 - 2020, každému je jasné, že jsme v podstatě téměř v polovině tohoto finančního období. Často tady poslouchám kritiku z řad vlády či vládních poslanců na to, jak se v minulosti špatně čerpalo. Ale tahle vizitka myslím, že předčí úplně všechno. Nikdy jsme takto - řeknu - nečerpali, jako v tomto finančním období. Myslím, že by bylo relevantní chtít vědět důvody, znát důvody, proč Česká republika v podstatě není schopna čerpat evropské peníze. Proč když si je jednotlivá ministerstva dávají do rozpočtu téměř každý rok, že je budou čerpat, nakonec je evidentní, že tu schopnost nemáme. Zaregistroval jsem, že premiér České republiky bude požadovat nějakou změnu rozpočtových pravidel a podobně. Myslím, že je určitě věcí Poslanecké sněmovny, aby tuhle situaci řešila, aby se jí zabývala a chtěla slyšet důvody, které vedou k tomu, že Česká republika ze zhruba 863 mld. Kč, které bychom mohli čerpat z evropských fondů, vyčerpala v tuto chvíli 2,16 - podle dat, která jsem obdržel z Ministerstva financí. Proto tedy navrhuji zařazení bodu Informace vlády o čerpání evropských prostředků, a to na čtvrtek 11. hodinu, případně po pevně zařazených bodech.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě