Benešík (KDU-ČSL): Čerpání dotací musí být národní zájem, nikoliv prostředek pro politikaření

20.07.2015 13:52

Podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu České republice hrozí, že může přijít až o 105 miliard z evropských peněz. Příčinou je mimo jiné velký počet programů a také složitost procedur.

Benešík (KDU-ČSL): Čerpání dotací musí být národní zájem, nikoliv prostředek pro politikaření
Foto: Archiv OB
Popisek: Ondřej Benešík

„Oceňuji úsilí vlády, která se snaží, abychom vyčerpali co nejvíc z toho, co jsme měli k dispozici, a to např. i tím, že se odhodlala část prostředků z tzv. centrálních operačních programů převést na regionální operační programy, které jsou administrovány kraji. Ty i přes určité problémy a medializované kauzy ukázaly, že umí evropské dotace efektivně čerpat,“ uvádí místopředseda KDU-ČSL a předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík.

Zájmem České republiky je, aby bylo čerpáno co nejlépe a maximum peněz, což ovšem v minulosti do značné míry ztěžoval politický boj mezi vládou ODS a TOP 09 a krajskými samosprávami, kde zatím převládá ČSSD. Situace vedla k marginalizaci vlivu krajských samospráv ve spolurozhodování o fondech EU v nadcházejícím programovacím období. Předešlé vlády tak de facto připravily regiony o jeden z klíčových nástrojů k rozvoji jimi spravovaného území. „Tato zásadní změna systému administrace evropských fondů se také podepsala na zdržení rozjezdu nového programovacího období v ČR. V silách současné vlády už nebyla a není možnost zásadním způsobem posílit roli krajských samospráv,“ dodává Benešík.

Současná vláda se musela také vypořádat s řadou restů z minulosti, které byly překážkou pro schválení rámce čerpání evropských dotací (dohoda o partnerství) a následně jednotlivých operačních programů. Nejvíce medializovaným příkladem byla podmínka Evropské komise o zajištění stabilní veřejné správy, která se nebude měnit s politickými garniturami (přijetí služebního zákona).

„I v tomto plánovacím období má ČR určité časové prodlení, které může způsobit podobné problémy s čerpáním evropských dotací, kterým čelíme dnes. Pravdou je, že ani nedávný spor mezi MF a MMR ohledně monitorovacího systému nepřispěl k urychlení vyjednávacího procesu. Věřím ale, že si současná politická reprezentace napříč politickým spektrem konečně uvědomí, že čerpání evropských dotací je náš národní zájem, nikoliv prostor pro politikaření a vyřizování účtů. Musíme se vyvarovat chyb, které by vedly k dalšímu skluzu," uzavírá Ondřej Benešík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce