Benešík (KDU-ČSL): Současná migrační a uprchlická krize ohrožuje základy EU

28.08.2015 7:24

Uprchlická a migrační vlna, která se šíří celou Evropou, začíná rozdělovat českou společnost a ohrožuje základy, na kterých je postavena EU. Ve společnosti sílí fašizující tendence a některé evropské země jsou množstvím migrantů ochromeny.

Benešík (KDU-ČSL): Současná migrační a uprchlická krize ohrožuje základy EU
Foto: Archiv OB
Popisek: Ondřej Benešík

Početná skupina českých vědců podpořila morální apel, kterým se snaží přesvědčit politiky, média a širokou veřejnost, aby nepropadala hysterii a kolektivní nenávisti ke všemu cizímu. Apel je to oprávněný, ale nepřináší řešení. To musí přinést zvolení politici. Předsednictvo KDU-ČSL k této krizi přijalo samostatné usnesení.

„V  azylové politice musíme klást důraz na pomoc nejohroženějším a prokazatelně perzekvovaným skupinám uprchlíků. K tomu jsme zavázáni nejen mezinárodním právem, ale i nutnou lidskou solidaritou vůči neštěstí druhým. Ovšem to je pouze řešení následků uprchlické krize v Evropě. Musíme klást důraz na řešení důsledků migrační krize v zemích jejího původu a tranzitních zemích. To je klíčové pro zvládnutí celé situace,“ říká Ondřej Benešík, místopředseda KDU-ČSL a předseda Výboru pro evropské záležitosti.

„Musíme přispět k řešení tohoto problému na evropské úrovni - řádné fungování schengenské hranice a realizaci návratové politiky u nelegálních ekonomických migrantů. Dále musíme pomáhat státům, které skutečně trpí přílivem uprchlíků. Je také nutno razantně zasáhnout proti pašeráckým sítím a stabilizovat země, které jsou zdrojem migračních vln včetně vybudování zařízení pro žadatele o azyl mimo hranice EU a apelovat na bohaté státy v regionu, tzn. Saudská Arábie nebo Spojené Arabské Emiráty, aby převzaly větší díl odpovědnosti za řešení situace uprchlíků, a to nejen co se materiální a finanční podpory týká, ale také v otázce přijímání imigrantů,“ upřesnil Benešík.

Usnesení také klade důraz na právo každé země zvolit si vlastní parametry státem řízené a podporované ekonomické migrace na základě svých vlastních preferencí, potřeb a kulturního prostředí.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…