Berdychová (ANO): Naší snahou je zvýšit atraktivitu technických oborů

20.04.2017 7:31

Královéhradecký kraj ve spolupráci s CIRI a svými středními školami připravuje řadu projektů, které řeší rekonstrukce objektů, modernizace učeben a pořízení nového vybavení. Záměry se v rámci podpory odborného vzdělávání ucházejí o dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Celková hodnota všech projektů se blíží částce půl miliardy korun.

Berdychová (ANO): Naší snahou je zvýšit atraktivitu technických oborů
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

„Naší snahou je zvýšit atraktivitu, a tím také naplněnost především technických oborů, které se dlouhodobě potýkají s nezájmem uchazečů. Přitom právě tyto obory mohou svým absolventům zajistit nejvíce možností uplatnění na pracovním trhu. Zároveň chceme studentům a pedagogům poskytnout důstojné a příjemné prostředí, které bude maximálně odpovídat podmínkám budoucího uplatnění v praxi,“ říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová, která je odpovědná za oblast školství.

Do výzvy ITI, která je zaměřena na technické, řemeslné a přírodovědné obory, se připravují čtyři stavební projekty:

Na hradecké SPŠ dojde ke kompletní rekonstrukci stávajících prostorů pro odborný výcvik v Hradecké ulici, kde se připravují především studenti strojírenských oborů, a dále k vybudování jednopatrové nástavby. Zde bude soustředěn výcvik elektrotechnických oborů a výuka informačních technologií. Předpokládané náklady projektu přesahují 50 milionů korun.

V hradecké SOŠ a SOU Vocelova se rovněž počítá s rekonstrukcí a přístavbou dílen, které budou sloužit budoucím zedníkům, obkladačům, tesařům, klempířům a montérům suchých staveb. Náklady na stavební práce a pořízení technického vybavení přesáhnout 18 milionů korun.

Na střední škole technické a řemeslné v Chlumci vzniknou dvě nové odborné učebny, dále prodejní místo pro cukrářské výrobky, cvičná kuchyň a učebna stolování a také zázemí pro učitele. Včetně vybavení vyjdou úpravy na zhruba 24 milionů.

Za necelých 12 milionů plánují v hradecké „zdrávce“ stavební úpravy učeben, rekonstrukci rozvodů a pořízení nového vybavení.

Ve výzvách 32 a 33 programu IROP se náklady obou největších projektů pohybují okolo částky 100 milionů korun. První se týká modernizace cvičné stáje v Hořicích, druhý vybudování Centra odborné přípravy polygrafických oborů ve Velkém Poříčí. Zde by podle projektu měly vzniknout učebny předtiskové přípravy, dílny digitální přípravy a tiskových technik, dílna pro obalovou techniku, dílna pro ofsetový tisk, dílna sítotisku a dílna dokončovacího zpracování tiskovin a laboratoř kontroly. Pořízeno má být také špičkové tiskařské vybavení.

Méně nákladné projekty se týkají průmyslovek v Hronově, Rychnově, Jičíně, Novém Bydžově, v Hořicích, hradecké Střední uměleckoprůmyslové školy hudebních nástrojů a nábytku a Střední školy gastronomie a služeb z Nové Paky. Hradecká zdrávka zde má ještě projekt na rekonstrukci počítačové sítě a modernizaci odborných učeben zubních techniků.

Projekt za více než 30 milionů korun si připravila Česká lesnická akademie v Trutnově. S pomocí dotace má být pořízen například simulátor harvestoru, harvestor, vyvážecí traktor a další strojní vybavení pro budoucí lesníky.

Všechny žádosti o dotace spadající do výzev 32 a 33 již byly podány a nyní čekají na vyhodnocení. V případě přidělení dotace by podpora měla dosahovat 90 procent způsobilých výdajů a všechny projekty by musely být ukončeny v příštím roce.

„Nevíme, jak dopadne vyhodnocení podaných žádostí, nicméně jsme již zahájili výběrová řízení s odkládací podmínkou tak, aby v případě přiznání dotace mohla realizace projektů začít co nejdříve a byl splněn termín ukončení. Projekty zařazené do výzvy ITI byly předloženy k předběžnému hodnocení, podmínkou pro podání žádosti o dotaci z programu IROP je ale ukončené výběrové řízení. Termín pro dokončení těchto projektů je konec roku 2020,“ doplnila náměstkyně Martina Berdychová.

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.