Berdychová (ANO): Názor starostů na problematiku kontrol respektuji

10.02.2016 11:04

Poslankyni Martinu Berdychovou zajímají starosti starostů. Právě pro ně ve spolupráci se zástupci Ministerstva financí a Ministerstva pro místní rozvoj připravila odborný seminář k novému zákonu o řízení a kontrole veřejných financí, který by měl přinést značné zjednodušení současné praxe.

Berdychová (ANO): Názor starostů na problematiku kontrol respektuji
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

Ve zcela zaplněném Letzlově sále na Krajském úřadu Královéhradeckého kraje o novém zákonu o řízení a kontrole veřejných financí diskutovali včera odpoledne s jeho autory, zástupci Ministerstva financí (náměstek Tomáš Vyhnánek a Jana Kranecová, vedoucí oddělení Harmonizace interního auditu), především starostové z těch nejmenších obcí kraje.

„Právě oni se ve své práci nejvíc potýkají s problematikou kontrol, a proto mě jejich názor zajímá a respektuji jej i ve své legislativní činnosti v Poslanecké sněmovně,“ uvedla v úvodu iniciátorka setkání poslankyně PČR Martina Berdychová.  

Víte co mají společného ředitel základní školy, hasič, soukromý podnikatel a penzistka? Všichni jsou členy obecního zastupitelstva, a přitom žádný z nich nemá právní ani ekonomické vzdělání. Tak by mohl ve zkratce znít důvod, proč Ministerstvo financí koncipovalo nový zákon tak, aby jej pochopili především jeho adresáti. Jakýmsi jízdním řádem budou vzorové směrnice, včetně nabídky metodické podpory, workshopů a vysvětlovací kampaně, které přispějí k zjednodušení zpracování žádostí i systému kontrol. Aby bylo možné ověřit funkčnost systému, účinnost zákona byla odložena na rok 2018.

V druhé části odborného semináře se účastníci seznámili prostřednictvím zástupkyně Ministerstva pro místní rozvoj Kateřiny Neveselé s dosavadním čerpáním finanční podpory z Evropské unie v období 2007-2013 a také s možnostmi, jak získat evropské dotace pro své obce v současném programovacím období.

Poslankyně Martina Berdychová hodlá v podobných setkáních starostů a se zástupci ministerstev pokračovat i v budoucnu.

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce