Berdychová (ANO): Potřebujeme, aby děti vzdělávali v technických oborech odborníci

21.04.2016 11:46

Debata na téma Budoucnost středního odborného vzdělávání

Berdychová (ANO): Potřebujeme, aby děti vzdělávali v technických oborech odborníci
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

Hrozí krize odborného školství? Střední odborné školy, zvláště technického směru, se v současné době potýkají s celou řadou problémů, jako například nevyhovující nízké platy a chybějící odborné pedagogy. Zásadní problémy, které nelze dále odkládat. „O krizi a nové podpoře technického vzdělávání hodně mluvíme již delší dobu, v praxi odborného vzdělávání to bohužel vidět není. Není již proto na co čekat. Ministerstva ve spolupráci s kraji musí přinést návrh nových skutečných řešení,“ uvedla poslankyně Mgr. Martina Berdychová, poslankyně Poslanecké sněmovny PČR a členka Školského výboru PS PČR. 

„Firmy v kraji se rozvíjejí a nemá v nich kdo pracovat. V ČR firmám chybí až 100 tis. kvalifikovaných pracovníků a všechny zainteresované strany zajímá, jak na tuto skutečnost bude reagovat střední odborné školství. „Bohužel, naše střední odborné školství zatím nedokáže na tento velmi špatný stav adekvátně reagovat,” konstatovala poslankyně Berdychová.  Tato skutečnost, jasně hovořící fakta a nespokojenost všech zainteresovaných stran dané sféry vedly poslankyni Martinu Berdychovou (Východočeši) k přípravě a realizaci odborného setkání spojeného s diskuzí k budoucnosti středního odborného vzdělávání. 

Debata se uskutečnila dne 18. 4. 2016 v SPŠ, SOŠ a SOU v Hradci Králové. Pozvání přijali nejen zástupci státní správy odpovědní za střední odborné vzdělávání, ale i zástupci podniků, zaměstnavatelů a ředitelé škol.

Připravovanou reformu financování regionálního školství představil Mgr. Václav Pícl, náměstek ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy pro řízení sekce vzdělávání, postoj průmyslu prezentovala Ing. Naděžda Vojtíšková, manažerka Svazu průmyslu a dopravy ČR. S příspěvkem, jak podporovat vzdělávání technického směru a o daňových úlevách pro zaměstnavatele, kteří se zapojí do úzké spolupráce se školami, vystoupil Ing. Oldřich Macák, ředitel MPO odboru technického vzdělávání. S příspěvkem týkajícím se financování škol v krajích seznámil přítomné ředitele Ing. Václav Jarkovský, vedoucí oddělení Krajského úřadu rozpočtu škol. Diskutovali také zástupci zaměstnavatelů, pro které je problematika středního školství velice důležitá, protože přímo ovlivňuje jejich podnikatelskou budoucnost. O své zkušenosti se tak přímo podělil Ing. Otto Daněk, předseda představenstva ATAS elektromotory Náchod. Za střední školy promluvil Ing. Josef Matyáš, ředitel Střední průmyslové školy Hronov.

Diskutovalo se i o dalších otázkách, jako třeba jak se daří zapojit zaměstnavatele a podniky do přípravy odbornosti studentů, zda se zvýšil zájem o technické vzdělávání a zda mají absolventi odborných středních škol dostatečné klíčové kompetence potřebné pro výkon budoucího povolání tak, aby se dobře uplatnili na trhu práce.

Z debaty vyplynulo, že střední odborné školství je stále na rozcestí a představené změny nepomohou vyřešit nejpalčivější problémy, se kterými se školy i zaměstnavatelé, kterým chybí kvalitně připravení odborní zaměstnanci, potýkají. Hrozí, že s odchodem stávající starší generace učitelů odborných předmětů a praktického výcviku, nebude mít kdo technické obory nadále učit. „Potřebujeme, aby děti vzdělávali v technických oborech odborníci, lidé se zkušenostmi z praxe. Bohužel, toto zatím zajistit  neumíme. Je to ovšem další podnět pro větší spolupráci rezortů školství a průmyslu a obchodu,” vyjádřila se Martina Berdychová. Jednoznačně bylo konstatováno, že chybí především finanční motivace.

Debata navázala na setkání se zaměstnavateli, které se uskutečnilo dne 7. března 2016, kde byla debatována možnost zaměstnávání pracovníků z Ukrajiny.

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…