Berdychová: Přestavba Gayerových kasáren za 270 milionů je téměř hotová

24.04.2021 15:54

Přestavba Gayerových kasáren na moderní muzejní depozitář se pomalu chýlí ke konci.

Berdychová: Přestavba Gayerových kasáren za 270 milionů je téměř hotová
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

Stavební práce jsou téměř hotové, v budově se nyní dodělávají závěrečné práce, maluje se zábradlí, instalují zásuvky nebo světla. Kompletní modernizace bude dokončená do konce roku, přičemž stavební práce si vyžádají celkem 270 milionů korun.

Anketa

Je Vladimir Putin nebezpečím pro Českou republiku?

5%
94%
hlasovalo: 38074 lidí

„Stavební práce budou ukončené během května a vše nasvědčuje tomu, že se termín podaří splnit. Poté bude následovat měsíční zkušební provoz pro otestování technických zařízení v objektu. V současné chvíli hledáme dodavatele na kompaktní regálové systémy, které se stanou základním prvkem vybavení všech nově vytvořených depozitářů. Jakmile skončí stavební práce, začne vybraný dodavatel průběžně regálové systémy montovat. Instalace regálů je naplánovaná do podzimu,“ popisuje harmonogram největší krajské investiční akce v oblasti kultury za poslední roky její gestorka náměstkyně hejtmana Martina Berdychová.

Současně s hlavním projektem vedení Královéhradeckého kraje a Muzea východních Čech v Hradci Králové bude hledat dodavatele na kancelářský nábytek a další nezbytnosti pro zaměstnance. Kompletní modernizace bude hotová do konce tohoto roku. Ještě letos se na nová pracoviště začnou vracet pracovníci muzea a do depozitářů se začnou stěhovat sbírkové předměty, které jsou v současné chvíli v náhradních úložištích.

V Gayerových kasárnách se nachází hlavní zázemí Muzea východních Čech v Hradci Králové – byly zde depozitáře, restaurátorské dílny i badatelny, ale zaměstnanci tu pracovali v neutěšených podmínkách. Královéhradecký kraj proto před dvěma lety rozhodl bývalé vojenské ubikace přestavět a zmodernizovat na muzejní depozitář a vědecké pracoviště.

Součástí projektu je nejen kompletní rekonstrukce původních kasáren, ale také vybudování nové přístavby před budovou, kde budou umístěná badatelská pracoviště. Během přípravy místa pro výstavbu objevili archeologové pozůstatky bývalé hradecké pevnosti. Základy hradební zdi (tzv. bastionu) a kavalíru byly zakomponovány do prosklené přístavby tak, aby je mohla veřejnost obdivovat prosklenou podlahou.

Za stavební práce a vybavení zaplatí Královéhradecký kraj více než 300 milionů korun, zhruba 211 milionů pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.