Berg (SZ): Dobrovolnictví má potenciál měnit lidské životy

09.01.2016 20:03

Osobností roku je podle Deníku Referendum dobrovolnice z pražského hlavního nádraží.

Berg (SZ): Dobrovolnictví má potenciál měnit lidské životy
Foto: zeleni.cz
Popisek: Michal Berg

Od roku 2012 vyhlašuje každoročně Deníku Referendum půltucet osobností, které svým působením ve veřejném prostoru pomáhají měnit české země k lepšímu. Na první místě se ocitla „dobrovolnice z pražského hlavního nádraží“, která představuje všechny dobrovolníky zapojené do pomoci uprchlíkům. Za všechny aktivní zelené můžeme jmenovat právě jednu z iniciátorek „Hlaváku“ Moniku Horákovou nebo evropského koordinátora dobrovolníků Michala Berga.

„Dobrovolnictví má potenciál měnit lidské životy – a to jak těch, kteří jsou příjemci dobrovolnické pomoci, tak i dobrovolníků a dobrovolnic. Vážíme si každého, kdo ve svém volném čase přispívá této společnosti v podobě péče o staré a nemocné, o životní prostředí nebo o děti. Ještě více si však je třeba vážit těch, kdo za své dobrovolnické nasazení sklízejí nenávist a zlobu, jako tomu bylo u dobrovolné pomoci uprchlíkům. Ocenění dobrovolnic z Hlaváku je na správném místě,“ uvádí Michal Berg (SZ), člen předsednictva zelených a evropský koordinátor dobrovolníků.

„Dobrovolnictví, které vzniká zespoda, bez centrálního řízení, je kořením společnosti. Iniciativa Hlavák, jejíž dobrovolnice se staly osobnostmi roku 2015, vznikla a funguje přesně takto. Kolektivně, živelně, napříč profesním, náboženským i politickým spektrem, a s jedinou motivací: nabídnout pomoc lidem na útěku a ukázat, že Česká republika neznamená jen věznění a porušování lidských práv, za které si ještě necháme zaplatit,“ uvádí Monika Horáková (SZ), jedna z iniciátorek Hlaváku.

Celý článek si můžete přečíst na webu Deníku referendum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…