Berg (SZ): Účastníci summitu V4 musí najít společný postup v souladu se zeměmi EU

15.02.2016 20:18

Česká vláda v Praze pořádá mimořádný summit Visegrádské čtyřky. Důvodem je uprchlická krize.

Berg (SZ): Účastníci summitu V4 musí najít společný postup v souladu se zeměmi EU
Foto: zeleni.cz
Popisek: Michal Berg

Nabídne čtyřka její řešení, nebo naopak shazuje ze stolu snahy Evropské unie migrační vlnu zastavit? Právě o tom dnes diskutovali v Českém rozhlasu místopředseda Strany zelených Michal Berg a poslanec ČSSD Jeroným Tejc. Místopředseda SZ, který založil web Pomocuprchlikum.cz očekává od summitu V4, že jeho účastníci najdou společný postup v souladu se zeměmi Evropské unie. Výroky Roberta Fica ale odmítá. „Premiér Fico jasně říká, že nechce pomoci vůbec nikomu. To je v rozporu s mezinárodními dohodami o pomoci uprchlíkům, které Evropské země přijaly, ale zároveň i v rozporu se základními humanistickými hodnotami. Pokud Fico říká, že nechce přijmout byť jediného uprchlíka, tak bych rád věděl, jakým způsobem se jeho země chce podílet na řešení migrační krize.“ Žádné reálné návrhy a kroky ze strany Slovenska, s výjimkou toho, že „poslali několik policistů do Maďarska“ Berg nevidí. „A tohle není konstruktivní přístup,“ dodal.

„Česká republika se na destabilizaci regionu také podílela. Jednak svým vývozem zbraní do oblasti Blízkého východu. Byli jsme také součástí koalice která napadla Irák v roce 2003. Rozvrácený Irák umožnil vznik islámského státu a dalších problémů na Blízkém východě,“ uvedl v Rozhlase Berg.

Záznam pořadu si můžete poslechnout také na webu Českého rozhlasu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…