Berg (SZ): Ve Zlínském kraji je smog horší než v Pekingu

09.01.2017 15:14

Ve Zlínském kraji platí ode dneška smogová situace. "Například ve Valašském Meziříčí byly aktuální koncentrace polétavého prachu v neděli večer dosáhla až 295 µg/m3, což překračuje hodnoty znečištění v Pekingu," uvedl Michal Berg ze Strany zelených. Srovnatelné hodnoty mají v Evropě pouze průmyslové oblasti Polska.

Berg (SZ): Ve Zlínském kraji je smog horší než v Pekingu
Foto: zeleni.cz
Popisek: Michal Berg

"Znečištění vzduchu zkracuje délku života a zvyšuje kojeneckou úmrtnost.  Politici ve městech i na krajské úrovni musí intenzivně řešit větší využívání veřejné dopravy, aby lidé méně jezdili autem, protože většina polétavého prachu pochází z dopravy. Důležitý je také intenzivní přechod z topení uhlím na obnovitelné zdroje, například dřevěné peletky," uvedl Michal Berg. 

Limit 50 μg/m3 je překročen i v Otrokovicích, ve Zlíně, Uherském Hradišti, Těšnovicích u Kroměříže i ve Vsetíně. V roce 2016 byl v Uherském Hradišti limit překročen ve 39 dnech, což je srovnatelné s měřením v Třinci, Litvínově nebo Frýdku-Místku. Valašské Meziříčí zaznamenalo 32 dnů s překročeným limitem, Zlín 22 a Vsetín 19. 

Odhaduje se, že polétavý prach se podílí na úmrtnosti obyvatel České republiky asi 10%, v Evropě zemře téměř 350 tisíc lidí a ve velkých městech se díky polétavému prachu zkrátí život obyvatel o jeden rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu