Berg (SZ): Záchrana uprchlíků není jen věc jižní Evropy. Nebuďme alibisty

22.04.2015 18:26

Vyjádření k pozici České republiky ve věci záchranných operací uprchlíků ve Středozemním moři.

Berg (SZ): Záchrana uprchlíků není jen věc jižní Evropy. Nebuďme alibisty
Foto: zeleni.cz
Popisek: Michal Berg

„Veškerou odpovědnost za záchranu a následné přijetí uprchlíků nelze nakládat na bedra států na jižní hranici Evropy – Itálie, Malty nebo Řecka. Všechny unijní státy včetně ČR se musí solidárně podílet na přijímání uprchlíků i na financování záchranných operací ve Středozemním moři. Nemůžeme se nadále alibisticky tvářit, že se tato situace Česka netýká,“ uvedl Michal Berg, člen předsednictva zelených.

EU potřebuje konečně otevřít diskusi o systémovém řešení stávající humanitární situace. Možnými nástroji, které má Evropa k dispozici, je otevření azylových center na území států, ze kterých uprchlíci nejčastěji vyplouvají, nebo udělování humanitárních víz, díky kterým by uprchlíci mohli bezpečně požádat o azyl na evropské půdě. Nezbytností je zefektivnění a zrychlení stávajících azylových řízení. EU také musí důrazněji podporovat demokracii a lidská práva i za svými hranicemi a prostřednictvím lepší provázanosti mezi  humanitární, rozvojovou, obchodní a zahraniční politikou  pomoci zlepšovat životy lidí v rozvojových zemích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Strana zelených

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.