Berg (Zelení): KSČM útočí v době nouzového stavu na nevládní organizace

31.03.2020 13:45

V době masivního vzepětí občanské společnosti a velkého nasazení dobrovolníků předkládají poslanci za KSČM návrh zákona, který má ochromit spolky a nevládní organizace.

Berg (Zelení): KSČM útočí v době nouzového stavu na nevládní organizace
Foto: zeleni.cz
Popisek: Michal Berg

Zelení apelují na poslance demokratických stran, aby návrh zákona o poskytování dotací nestátním neziskovým organizacím co nejdřív zamítli. Návrh, zveřejněný na stránkách Poslanecké sněmovny, se snaží radikálně omezit financování spolků a občanských iniciativ ze státního rozpočtu. „Návrh komunistických poslanců považuji za útok na občanskou společnost a snahu oslabit jeden z pilířů demokracie v České republice,” komentuje tuto snahu Michal Berg, spolupředseda Zelených. „Je neuvěřitelné, že s ním KSČM přichází v době nouzového stavu, ve kterém mnohé neziskové organizace s vypětím všech sil suplují stát tam, kde nedokáže adekvátně reagovat,” dodává.

V textu zákona se uvádí, že ‚“Dotace lze poskytnout pouze na realizaci projektů příjemců, jež přispívají k naplňování cílů státní politiky, vyplývajících z hlavních oblastí státní dotační politiky schválených vládou“. O dotace by navíc mohly žádat jen organizace z oblasti kultury, vzdělávání a zdravotních a sociálních služeb. „Návrh je zjevným atakem na spolky, které se věnují ochraně přírody a krajiny, na spolky, které se věnují protikorupční činnosti a obecně na všechny organizace, které jsou kritické vůči vládě. Zjednodušeně řešeno, návrh se nepokrytě snaží zavést do financování nevládního sektoru princip ‘drž hubu a krok’,” komentuje návrh Michal Berg, spolupředseda Zelených.

„Hájit veřejný zájem v oblasti životního prostředí automaticky neznamená hájit rozhodnutí vlády. Právě naopak, volení zástupci mají být vystaveni veřejné oponentuře a tuto oponenturu je zcela správné platit právě z veřejných peněz. Veřejný život financovaný z peněz občanů nelze redukovat na plnění vládních usnesení,“ uvedla Magdalena Davis, spolupředsedkyně Zelených. „Svobodná a demokratická společnost se neobejde bez silného sektoru nevládních organizací. Považuji za zcela absurdní představu, že by divadlo nedostalo dotaci od Ministerstva kultury, protože jeho repertoár ‘nesměřuje k naplňování státní politiky’. Tento pokus o cenzuru je potřeba důrazně odmítnout,“ dodává Davis.

Navrhovaný zákon by navíc přinesl pro neziskové organizace mnoho praktických komplikací. „Je zjevné, že jej psal někdo, kdo činnost neziskového sektoru vůbec nezná a jeho motivací je zejména posilovat předsudky, které o důležité činnosti tisíců organizací rozšiřují populisté,” komentuje dále Magdalena Davis, „návrh stanovuje omezující časové podmínky pro dotační programy nebo limituje možnosti spolufinancování, navrhuje také nepřiměřené milionové pokuty. Nakládání s financemi státu přitom už dávno řeší v mnohem širší rovině zákon 218/2000 Sb. o rozpočtových pravidlech.”

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).