Berg (Zelení): Mezi těmi, kdo nenávist šíří, a těmi, kdo hájí lidská práva, je nutno rozlišovat

04.02.2016 11:00

Strana zelených odmítá nálepkování lidí, kteří nenásilně hájí lidská práva, za levicové extremisty. Z aktuální zprávy o extremismu, kterou vydalo ministerstvo vnitra, totiž vyplývá, že policie řadí lidi, kteří se nenásilným způsobem postavili proti pravicově extremistickým a populistickým uskupením, mezi krajní levici. To považují zelení za nepřijatelné a vyzývají ministra, aby zajistil, že nedojde k nepřiměřeným zásahům policie při nadcházejících veřejných akcích proti nenávisti.

Berg (Zelení): Mezi těmi, kdo nenávist šíří, a těmi, kdo hájí lidská práva, je nutno rozlišovat
Foto: zeleni.cz
Popisek: Michal Berg

Strana zelených opakovaně vyzývá ministra vnitra Chovance, aby se nepřiměřenými zásahy policie zabýval tak, aby pod záminkou boje proti extremismu nerostla policejní moc a nerozšiřovaly se represivní postupy.

" Používat nálepku extremismu pro ty, kteří se nenásilně staví do cesty xenofobii a rasismu, je nepochopením toho, co demokracie a právní řád pro společnost znamená . Mezi těmi, kdo nenávist šíří, a těmi, kdo hájí lidská práva, je nutno rozlišovat," uvádí Michal Berg, 2. místopředseda Strany zelených. " Policie by se raději měla věnovat těm, kdo staví svou politickou kariéru na hecování lidí k nenávisti a na populistickém rozdmýchávání strachu. Martin Konvička si už vykoledoval trestní stíhání za podněcování k nenávisti, ale co ti další? Nečekejme na další šibenice na Václavském náměstí a rasově motivované útoky," uvádí Monika Horáková, členka předsednictva Strany zelených.

Zelení zároveň odsuzují nepřiměřené zákroky policie

Pokud se lidé kvůli policii budou obávat veřejně vystupovat proti projevům nenávisti, může to podle zelených vést k rasově motivovaný útokům, podobným tomu, který se stal minulý víkend v pražských Vršovicích. Podle informací médií se napadený Syřan, který v Česku dlouhodobě žil, angažoval v pomoci uprchlíkům a útoku předcházely různé výhrůžky.

Zelení zároveň odsuzují nepřiměřené zákroky policie na protestních akcích proti šířící se nenávisti a požadují, aby nedošlo k podobným přešlapům v sobotu 6. února, kdy se v Praze chystají jak akce protiislámských hnutí, tak akce jejich odpůrců. Zástupci SZ vystoupí na akci Za Evropu beze strachu a nenávisti, která se uskuteční po 13. hodině na pražském Pohořelci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…