Berg (Zelení): Vsetínští zastupitelé zařízli ochranu veřejnosti před smogem

10.03.2017 10:21

Vsetínští zastupitelé na pondělním zasedání zastupitelstva odmítli podpořit soubor protismogových opatření, které navrhovala Koalice pro otevřený Vsetín (KOV).

Berg (Zelení): Vsetínští zastupitelé zařízli ochranu veřejnosti před smogem
Foto: zeleni.cz
Popisek: Michal Berg

„Navrhovali jsme, aby radnice po vzoru jiných měst zasílala varovné SMS zprávy, zavedla v případě smogu městskou hromadnou dopravu zdarma, podpořila výměnu kotlů v domácnostech nebo udělala analýzu pro zavedení nízkoemisní zóny,“ vyjmenovává zastupitel Michal Berg.

Zastupitelé všechny návrhy zamítli, až na bod, podle něhož lidé mají respektovat doporučení meteorologů, zejména nevyjíždět autem. „Opatření včetně dalších materiálů k této problematice z jiných měst i prezentací odborníků budou projednány  na komisi životního prostředí a budou navrženy kroky vhodné pro Vsetín, které by situaci mohly zlepšit. Je ale zarážející, že zastupitelé se materiálem odmítli zabývat pro nedostatek informací, přičemž podklady měli k dispozici s dostatečným předstihem a nikdo se na zasedání na podrobnosti nedotazoval,“ diví se předseda komise životního prostředí Karel Pavelka.

Zlínský kraj byl vystaven za letošní rok smogové situaci již pětkrát. Od Nového roku se jedná celkem o třicet dnů, kdy byl na území Vsetína překročen limit polétavého prachu. „Informování občanů města je naprosto nedostatečné. Od posledního vyhlášení smogové situace uplynulo pět dní, než se varování objevilo na webu města, kritizuje Karel Pavelka. „Smogovou situaci bagatelizovala i tisková mluvčí města a to jen den poté, co denní koncentrace polétavého prachu byla nejhorší od počátku roku: 156 mikrogramů, tedy více než trojnásobek denního limitu“ podotýká Michal Berg.

I krátkodobé vystavení zvýšeným koncentracím polétavého prachu poškozuje dýchací cesty, snižuje odolnost proti infekcím dýchacích cest a zhoršuje chronické potíže alergiků, především astmatiků. Dlouhodobé vystavení škodlivinám v ovzduší – což se v případě vsetínských údolí týká především vlivu koncentrace dopravy – pak zvyšuje riziko chronických zánětů dýchacích cest, nádorových onemocnění, nemocí srdce a cév a zkracuje průměrnou délku života. Na nemoci způsobené špinavým ovzduším přitom jen v České republice umírá předčasně osm až dvanáct tisíc lidí ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.