Bernášek (ČSSD): Podporujeme spolupráci škol a průmyslových firem

14.11.2017 9:03

Pro zaměstnavatele, manažery, podnikatele, ředitele škol a zástupce veřejné správy bylo určené diskuzní odpoledne s názvem Vzdělávání pro zítřek, kterého se v minulém týdnu zúčastnil radní Pardubického kraje pro oblast školství Bohumil Bernášek.

Bernášek (ČSSD): Podporujeme spolupráci škol a průmyslových firem
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Bohumil Bernášek (ČSSD)

Vedle Bohumila Bernáška vystoupili se svými příspěvky také radní z dalších dvou krajů, kteří mají ve své gesci školství, tedy za Královéhradecký kraj Martina Berdychová a za Liberecký kraj Petr Tulpa. Diskuzním odpolednem prováděl Pavel Kafka, prezident České manažerské asociace, která setkání uspořádala.

„V letošním školním roce mírně stoupl počet studentů na čtyřletých oborech s maturitou, naopak pozorujeme pokles žáků na tříletých oborech bez maturity. Méně žáků máme také na čtyřletých i víceletých gymnáziích,“ informoval přítomné o současném stavu školství v našem regionu radní Bernášek, podle kterého se trendy v jednotlivých krajích příliš neliší.

Bohumil Bernášek také představil příklady aktivit, které Pardubický kraj realizuje nejen v souvislosti se čtvrtou průmyslovou revolucí. „Náš kraj dlouhodobě podporuje spolupráci škol a průmyslových firem. Jedná se například o odborné výcviky nebo praxe u zaměstnavatelů, stipendijní programy nebo stáže pedagogů. Odborníci z praxe se také účastní teoretické odborné přípravy nebo profilových část maturit. Zaměstnavatelé jsou zapojení tvorby školních vzdělávacích programů,“ řekl radní Bernášek a jako příklady dobré praxe uvedl spolupráci Středního odborného učiliště Svitavy s firmou Rehau, spolupráci Průmyslové střední školy Letohrad s firmou Schaeffler nebo partnerství Střední školy obchodu, řemesel a služeb Žamberk se společností Bühler a Konzum.

V rámci diskuze se pak účastníci diskuze shodli, že průmyslová revoluce přináší změny na pracovním trhu a tím pádem nové požadavky na absolventy škol. Proto je třeba zvyšovat náročnost a kvalitu celé vzdělávací soustavy. Tomu může podle zástupců krajů, kteří se setkání zúčastnili, napomoci například sjednocení minimální úrovně úspěšnosti přijímacích zkoušek na střední školy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…