Změna pro Jablonec: Vyhláška umožní vznik neomezeného počtu kasin a pseudokasin

22.06.2015 11:35

Jablonecký primátor Beitl nakonec prosadil návrat hazardu a vznik neomezeného počtu pseudokasin.

Změna pro Jablonec: Vyhláška umožní vznik neomezeného počtu kasin a pseudokasin
Foto: Změna pro Jablonec
Popisek: Změna pro Jablonec

Místo konce hazardu v Jablonci nad Nisou se mohou občané „těšit“ na vznik neomezeného počtu kasin a pseudokasin kdekoli ve městě. V žádném případě nejde o přísnou regulaci hazardu, jak o nové vyhlášce mluví primátor Petr Beitl. Od 1. 1. 2015, kdy Ministerstvo financí zahájilo správní řízení k odebrání povolení na provoz „proherních“ automatů, neuplynulo ani půl roku. Řízení by skončila zrušením těchto povolení až během roku 2016. Nulová tolerance tvrdého hazardu, kterou měla přinést stará vyhláška, tak vůbec nenastala.

Pro přijetí nové vyhlášky paradoxně hlasovalo 11 zastupitelů, kteří v roce 2011 hlasovali pro přijetí staré vyhlášky, která dala provozovatelům tříleté přechodné období na ukončení jejich „podnikání“ k 31. 12. 2014.

Plnou odpovědnost za vývoj tvrdého hazardu nyní ponese koalice ODS, ČSSD, Domova nad Nisou, TOP 09 a Nové budoucnosti pro Jablonec (viz příloha: hlasování o přijetí vyhlášky), kterou velmi ochotně doplnil také jediný zastupitel za KSČM František Pešek. Staronový primátor, který prosadil jak starou, tak novou vyhlášku, po volbách rychle „podlehl“ hazardní lobby. V dubnu vyhlášku sice stáhl, protože neměl podporu ani od koalice, takže se mohlo zdát, že je vyhráno, ale o dva měsíce později vyhlášku předložil znovu. Mezitím si vyjednal podporu už i od Domova, který dříve proti hazardu alespoň naoko bojoval.

Obava o setrvání v koalici převážila nad zájmem o veřejný pořádek

„Dlouhodobý tvrdý nátlak ze strany hazardní lobby, vidina příjmů do rozpočtu města a u některých zastupitelů i obava o setrvání v koalici a na to navázaná obava o vlastní existenci převážila nad zájmem o veřejný pořádek, bezpečnost, zdraví občanů a fungující rodiny. A to vše přesto, že jen pětinu peněz prohraných gamblery inkasuje město. Alespoň, že: ‚Peníze z hazardu pak můžeme využívat na opatření omezující jeho škodlivý vliv,‘ jak řekl již dříve pro MF Dnes primátor Beitl,“ glosuje zastupitel Jakub Macek, který se regulací hazardu intenzivně zabývá, a dále dodává: „Je smutné, že návrat tvrdého hazardu musela v zájmu udržení se v koalici podpořit také ČSSD, která před volbami bojovala společně se členy občanského sdružení Jablonec bez hazardu o stvrzení definitivního konce heren a kasin v referendu konaném současně s volbami.“

„Definitivní návrh vyhlášky jsme dostali až na začátku jednání zastupitelstva, předběžný pouze týden předem. Návrh nebyl dopředu projednán ve finančním výboru, v komisi prevence kriminality a podle všeho ani v radě města. Můj logický protinávrh na vytvoření pracovní skupiny se zástupci všech stran, která by do vyhlášky zapracovala připomínky, a následné projednání vyhlášky v září, bohužel nebyl přijat. Oprávněně tak vzniká otázka, proč byla vyhláška předložena na poslední chvíli a musela být za každou cenu schválena tak rychle, když nebyl žádný důvod ke spěchu,“ komentuje situaci autor protinávrhu Jindřich Berounský.

„V médiích se mylně uvádí, že v Jablonci zastupitelé povolili tři kasina. Není to ale pravda. Vyhláška umožní vznik neomezeného počtu kasin a pseudokasin bez pro kasina typické živé hry, takže půjde o běžné herny s kamerovým systémem a legitimací u vstupu. Podniky navíc mohou vznikat kdekoli ve městě, třeba vedle škol nebo u úřadu práce. Osobně se domnívám, že v Jablonci bude brzy 5 až 10 kasin a podobných podniků,“ uzavírá Jakub Macek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…