Berwid-Buquoy (KDU-ČSL): Táborská KDU-ČSL posílila o 541%, ale ani to nestačilo

19.10.2014 19:05

KDU-ČSL v Táboře získala v minulých komunálních volbách 2010 nepatrných 0,73% hlasů. V nynějších volbách do zastupitelstva 2014, to bylo již 3,95%. Jedná se tedy o raketový vzestup o neuvěřitelných 541% - i když k překročení hranice 5% to nestačí.

Berwid-Buquoy (KDU-ČSL): Táborská KDU-ČSL posílila o 541%, ale ani to nestačilo
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

MO KDU-ČSL v Táboře komunální volby velice pečlivě připravovala a tím vypracovala vynikající volební program pro budoucí sanaci města i pro jeho stoupající prosperitu. Informační stánek KDU-ČSL byl pravidelně prezentován na dobře exponovaném místě a zájem o informační materiály byl uspokojivý...

Aby byla zajištěna jistota, že cílový občan dostane do ruky jak volební program, tak listinu kandidátů, došlo k vytištění ztv. “Volebních novin“ v tříbarevném offsetu. Záruku dodání publikace voličům zajišťovala poštovní doručovací služba. Namátková kontrola však potvrdila, že ne všichni adresáti “Volební noviny“ skutečně obdržely. Tak např. v Táboře-Měšicích na Svaté Anně bylo nutné dodat voličům dalších 70 výtisků. Obdobná situace se vyskytla na Větrovech a v Zárybničné Lhotě. Možná, že i to mohl být onen legendární „kámen úrazu“ k chybějícímu cca. 1% k dosažení mandátu do městského zastupitelstva.

V nynějších komunálních volbách - a to i na Táborsku, lze pozorovat dva trendy. První trend: Pětiprocentní hranici překračujeme tam, kde nás lidé znají, buďto volebním programem a nebo dokonce osobně. Abych mluvil sám za sebe, tak bilance je uspokojující i když zdaleka nikoli vynikající. Volební okrsek 33 získal ve volbách 25.10. - 26.10. 2013 celkem 6,8% (Poslanecká sněmovna) a 8,8% (Evropský parlament). V současných komunálních volbách jsem v Měšicích získal celkem 296 hlasů - z toho 16 hlasů preferenčních. To přináší bilanci 5,3%. Rozhodně to ovšem neznamená „usínat na vavřínech“...

Pětiprocentní hranici jsme překročili rovněž v sedmi táborských volebních okrscích. Transparentně je to tam, kde se voliči buďto seznámili s naším programem prostřednictvím “Volebních novin“ nebo je tam kandidát za KDU-ČSL osobně znám. Tak např. náš volební lídr Ing. Viktor Mačura, MBA získal pro volební okrsek 32 neuvěřitelných 20,76% hlasů a tím suveréně v Táboře-Záluží zvítězil. Kontakt s voliči a vzájemná komunikace v mezivolebním období  je pro úspěch příštích voleb naprosto primární...

Druhý trend: Zcela transparentní premisou je nedůvěra voličů v eteblované tradiční politické strany. Tyto jsou nahrazovány místními “nezávislými sdruženími“. I když tento pojem je velice zavádějící, voliči jim nekriticky odevzdávají své hlasy. Jak jsem mohl při kontaktu s občany jednoznačně zjistit, často volí občan ono “nazávislé sdružení“ aniž by přesně věděl proč. Tento druh politického hnutí má pouze zřídka přesný volební program a jediné, co slibuje je „změna“. Proč něčemu tak vágnímu odevzdává volič svou důvěru, je mi záhadou...

Typickým příkladem pro Tábor je hnutí “JINAK“. Jedná se o seskupení “Zelených“  “Pirátů“ a „náhodných kandidátů“. Kdyby kandidovali ojediněle (viz výsledky voleb v minulosti) sotva by dosáhli jednoprocentního výsledku. Ve sdružení “JINAK“, slibujícím změnu, suveréně získali 10,29% a v táborském zastupitelstvu mají tři mandáty. Někdy mám opravdu obavy, zdali něktří z voličů jsou zcela svéprávní.

Ona tendence je patrná na celém Táborsku. Zde máme výsledky: “Sdružení nezávislých kandidátů“ (44,81%), “Nazávislý kandidáti“ (35,48%). Jde o “náhodné“, ničím neprověřené kandidáty nebo o uprchlíky z „potápějící se lodi“ ODS. Dalo by se říci, že zde volič opravdu hazarduje svým hlasem.

Nejsilnější tradiční politickou stranou je KDU-ČSL (4,77%). Po ní následuje ČSSD (3,11%) a KSČM (2,07%). Vyloženým propadákem je ANO 2011 (1,04) a TOP 09 (0,41). Co z toho vyplývá? KDU-ČSL sice získává na popularitě (např. zpět na radnici v ČB, Písku a v Blatné), ale poněkud skromným tempem. Stálo by na komunální úrovni za úvahu tam, kde nejsou naše výsledky zrovna „úchvatné“, vytvářet  sdružení s nějakým politickým hnutím, které je našemu programu blízké a nestojí v rozporu s křesťanskou vírou. Určitě by neutrální - nic neříkající název takového seskupení, oslovil voliče lépe než tradiční politická strana.

Dr.Dr. Jan N. A. Berwid-Buquoy

  • KDU-ČSL
  • Dr. et Dr. Jan N.A, Berwid-Buquoy
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan N. A. Berwid-Buquoy - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…