Bešík (Realisté): Realisté a zdravotnictví

15.10.2017 12:35

Je zřejmé, že v naší společnosti v současné době rezonují hlavně bezpečnostní témata (zvláště pak ilegální migrace nebo terorismus). Vzhledem ke zhoršující se bezpečnostní situaci ve světě i v Evropě je to celkem pochopitelné, i pro Realisty je téma bezpečnosti nesmírně důležité.

Bešík (Realisté): Realisté a zdravotnictví
Foto: Realisté
Popisek: Realisté

O tom nakonec svědčí i to, že Realisté chtějí zavést pro muže povinný tříměsíční vojenský výcvik a do prezidentské volby začátkem roku 2018 nominovali pana Jiřího Hynka, prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky.

Avšak kromě pracovní skupiny zaměřené na bezpečnostní politiku pracovalo na programu pro parlamentní volby od začátku roku 2017 dalších 10 expertních týmů z různých oblastí. Já jsem se účastnil práce zdravotnické skupiny a spolu s kolegy  jsme vytipovali následující klíčové problémy, které je nutné vyřešit a které jsou součástí volebního programu Realistů: nedostatek zdravotních sester, diskriminace pacientů, kteří mají zájem o své zdraví a hrozící kolaps některých segmentů zdravotní péče v důsledku stárnutí lékařského stavu.

Největším aktuálním problémem našeho zdravotnictví je nedostatek zdravotních sester. Již dnes dochází k uzavírání částí nebo dokonce celých oddělení v řadě nemocnic, protože sester je zoufale málo. Hlavní důvod je zřejmý - nástupní plat zdravotní sestry v České republice po několika letech odborné přípravy je zhruba 15.000,- Kč. Proto sestry raději volí jiné povolání, kde nedostanou méně peněz než ve zdravotnictví a přitom nemusí sloužit v noci a o víkendech. V nemalém počtu odchází naše  sestry pracovat do zahraničí, kde je jejich práce ohodnocena výrazně lépe (např. v sousedním Bavorsku je nástupní plat v přepočtu 60.000,- Kč a sestra zde může dosáhnout i na plat převyšující 100.000,- Kč). Prakticky žádný lékař a žádný pacient se bez zdravotní sestry neobejde. Je třeba si uvědomit, že se nejedná jen o poslání, jak je často sestřičkám podsouváno, ale o profesi jako každou jinou, ba co víc, profesi velmi náročnou a kvalifikovanou. Vzhledem k tomu, že naše populace stárne, bude tato nesmírně důležitá profese stále více potřebná. Proto musíme připravit takové podmínky, aby zdravotních sester byl dostatek. Řešení není složité. Navrhneme zvyšování tarifní mzdy sester o 15% každý rok po dobu čtyř po sobě jdoucích let tak, aby průměrný tarifní plat zdravotní sestry dosáhl alespoň výše průměrné mzdy ve státní sféře. Naše sestřičky si to zaslouží.

Dalším z klíčových problémů českého zdravotnictví je diskriminace pacientů, kteří mají aktivní zájem o své zdraví. V současné chvíli je pacient prakticky rukojmím zdravotní pojišťovny, neboť nemá možnost doplatku rozdílu mezi nabízenou léčbou či zdravotnickým materiálem a lepší alternativou. Například při výběru lepší oční čočky při operaci šedého zákalu neumožní pojišťovna pacientovi doplatek za lepší čočku (někdy jen v řádu stokorun), ale požaduje po něm zaplacení celého operačního výkonu včetně materiálu (v řádu tisíců až desetitisíců). Podobných příkladů lze najít celou řadu i v jiných lékařských oborech, ať už jde o různé implantáty nebo celé léčebné strategie (např. klasická kardiochirurgická náhrada aortální chlopně spojená s otevřením hrudníku a její podstatně méně invazivní alternativa katetrizační cestou). Tento paradoxní stav znevýhodňuje zejména sociálně slabší pacienty, kteří si nemohou dovolit zaplatit celou operaci, zatímco pouhý doplatek by pro ně nepředstavoval nepřekonatelnou zátěž. V praxi dochází k různému obcházení této anomálie, což logicky otevírá dveře pro korupci. Řešením je stanovení rozsahu hrazené péče a možnost doplatku na originální lék či lepší materiál nad rámec minimálního povinného standardu placeného zdravotním pojištěním.

Stárnutí českého lékařského stavu je komplexní problematika, které se budu podrobně věnovat ve svém příštím blogu, kde zmíním i ekonomické souvislosti řešení současné neuspokojivé situace.

Doc. MUDr. Josef Bešík Ph.D.

Kandidát Realistů do Poslanecké sněmovny v Praze

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

7:17 Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu ODS hlásit úřadům každý převod částky, přesa…