Bezák (ANeO): Kdo mezinárodní mírovou konferenci o Ukrajině odmítne, přeje si válku

06.05.2014 10:08

Po masakru v Oděse a trestné výpravě ukrajinské armády na východ Ukrajiny je potřeba donutit obě znepřátelené strany, prozápadní pučisty v Kyjevě a proruské pučisty v Doněcku, zasednout za jeden společný jednací stůl. Jinak hrozí ještě větší násilí!

Bezák (ANeO): Kdo mezinárodní mírovou konferenci o Ukrajině odmítne, přeje si válku
Foto: archiv red, tan
Popisek: Ukrajinská krize

Navíc hrozí to, že přeroste vnitro ukrajinský konflikt v mezinárodní konflikt. Hrozí i nebezpečí z prodlení. Všichni evropští politici by měli vyvinout tlak na dočasnou kyjevskou vládu, aby zastavila bezprecedentní útoky své armády a svých tanků a vrtulníků na hustě obydlená města v Doněcké oblasti, protože může dojít k dalším masakrům i civilistů, za které by už bylo třeba pohnat Jaceňuka a Turčynova před Haagský trestní tribunál za zločin proti lidskosti, jako tomu bylo v případě Miloševiče, kdy obdobně poslal trestnou výpravu na Kosovo!

Řešení ukrajinské krize je realizovatelné, pokud bude svolána neprodleně Mezinárodní mírová konference o jednotné Ukrajině, o její federalizaci a o její neutralitě. Konference by se měla konat například v Praze ve formátu 4+2. Čtyřku by tvořily USA, EU, Rusko a Čína (jako jeden z nejdůležitějších členů RB OSN) a dvojku zástupci pučistické vlády z Kyjeva a zástupců proruských pučistů z Doněcka. Ukrajinští zástupci obou znepřátelených stran by zajistili nejprve zastavení palby a vzájemných bojů, odstranění blokád vzbouřivších se měst na východě Ukrajiny, umožnit OSN a OBSE rozmístit své mezinárodní pozorovatele na celé Ukrajině, vzájemná jednání o uspořádání předčasných parlamentních voleb, uskutečnění voleb prezidenta a přípravu nové federální Ukrajinské ústavy, jakož i na to navazující referendum o vstupu Ukrajiny do EU. V nové ústavě Ukrajiny musí být zaručena rozsáhlá autonomie regionů a dvojjazyčnost (ukrajinština a ruština) a zároveň vyloučeno vystoupení regionů ze státního útvaru Ukrajiny, čímž se předejde dělení Ukrajiny.

Z mezinárodního hlediska lze krizi vyřešit i tím, že Rusko za Krym Ukrajině zaplatí odpuštěním dluhů za odebraný plyn, čímž se otevře prostor pro vzájemný dialog a vzájemné usmíření. Vyřeší se tím i to, že bude mít pravdu i americký prezident Obama v tom, že Rusko draze zaplatí za Krym a zároveň se mezinárodně zlegalizuje ruská svrchovanost nad Krymem. Pro EU to bude mít i ten efekt, že se nezastaví dodávky plynu do zemí EU a navíc EU se nebude muset podílet na úhradě ukrajinského dluhu Rusku. Navíc je tu naděje, že Ukrajina, pokud si to občané Ukrajiny odhlasují v referendu, vstoupí do EU.

Věřím, že nakonec zvítězí zdravý rozum a zainteresované strany zasednou za jednací stůl a dohodnou se smířlivě v zájmu míru nejen na Ukrajině, ale i v Evropě a na celém světě.

Nezávislý občanský kandidát Jiří Bezák na kandidátce ANEO pod pořadovým číslem 6

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Bezák - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL