Bezák (ANeO): Víte, proč ve Švýcarsku nebyla revoluce?

01.05.2014 11:36

Je to jednoduchá otázka a je na ni jednoduchá odpověď. Protože vůle švýcarského lidu, vyjádřená v referendu, je pro švýcarské politiky svatá. Nikdy se nestalo, že by švýcarští politici ignorovali vůli lidu, a proto tam nemusí občané ani demonstrovat.

Bezák (ANeO): Víte, proč ve Švýcarsku nebyla revoluce?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Srovnáme-li to s Ukrajinou, tak tam proběhly v posledním desetiletí dvě revoluce - oranžová, která nic nevyřešila a na Majdanu, která zatím i mezinárodní situaci zkomplikovala. Kdyby demokraticky zvolený prezident Janukovyč už před vánocemi vypsal referendum o vstupu Ukrajiny do EU, revoluce na Majdanu se nekonala, nebyl by obsazen Krym Ruskem, nebyla by v pohotovosti vojska Ukrajiny, Ruska a NATO a nebyla by napjatá situace na jihovýchodní Ukrajině. Ukrajinskou demokracii i současnou je nutno z pohledu školní klasifikace ohodnotit na 5, což znamená nedostatečná. Nový režim dočasného prezidenta Turčynova se dopustil stejně závažného prohřešku vůči občanům jako Janukovyčův. Chtěl zakázat ruštinu ruskojazyčnému obyvatelstvu Ukrajiny, které tvoří téměř třetinu celé populace!

Školní klasifikace by ukázala, že v Rusku je demokracie na 4 - dostatečná, protože referendum o odtržení Krymu od Ukrajiny se uskutečnilo.

Česká republika se jeví na 3 - dobrá v demokracii, nikoliv však výborná na 1, což hodnocení Švýcarska, protože to jediné v centru Evropy ctí vůli občanů na rozdíl od ČR, kde vůle politiků je nadřazena vůli občanů, což prokázala ignorace výsledků průzkumů mezi občany ve vztahu k přijaté verzi tzv. církevních restitucí. Proti Poslaneckou sněmovnou přijaté verzi se vyslovilo více než 75% občanů a přesto politici ODS, TOP 09 a LIDEM svou vůlí převálcovali nejen opozici v parlamentu, ale i vůli občanů ČR, COŽ JE TRESTUHODNÉ POHRDÁNÍ HLASY VOLIČŮ!

Pokud bych měl hodnotit vyspělost demokracie v EU a v USA, pak bych dal 2 - chvalitebná, protože je na vyšší úrovni než v ČR, ale oproti ŠVÝCARSKU má ještě velké rezervy. V USA a EU sice politici nemohou ignorovat vůli občanů v případě podobném kauze ProMoPro - takový politik by musel ihned odstoupit, zatímco v ČR pan Vondra seděl v ministerském křesle až do doby, kdy nebyl jako kandidát ODS zvolen občany do Senátu ČR. Ale oproti Švýcarsku v EU a USA některá rozhodnutí politici udělají i přesto, že většina občanů má opačný názor. Z toho vyplývá, že EU i USA se musí od Švýcarska ještě něco málo přiučit. ČR se musí dvakrát tolik přiučit. Rusko ještě třikrát tolik, ale Ukrajina ještě čtyřikrát tolik.

Co z toho plyne pro občany ČR?

Pro nás, občany a voliče, plyne z toho poučení, že nesmíme politikům jejich křiváctví odpouštět a musíme více se zajímat o veřejné věci, o stát, o politiku a hlavně nenechat si od zkorumpovaných politiků nic líbit.

Požadujme změnu politického systému nadřazenosti politické vůle politiků na politický systém (švýcarského typu) nadřazenosti vůle občanů nad vůlí politiků!

Pak teprve bude naše země skutečně demokratická. Nyní si na demokracii pouze hrajeme!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Bezák - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…