Bezecný (KDU-ČSL): Není čas na přešlapování

05.08.2016 16:34

Výzvy uplynulých dní nastavily Evropě nelichotivé zrcadlo. Chybí akceschopnost, chybí sjednocující myšlenka, chybí hnací motor, který by posunul jednotný evropský trh pod širší politické zastřešení. Nazrál čas na změnu.

Bezecný (KDU-ČSL): Není čas na přešlapování
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Výzvy uplynulých dní nastavily Evropě nelichotivé zrcadlo. Chybí akceschopnost, chybí sjednocující myšlenka, chybí mechanismy rychlého a účinného rozhodování, chybí hnací motor, který by posunul jednotný evropský trh pod širší politické zastřešení.

Přešlapování uplynulých let jakoby naznačovalo, že Evropa neví co se sebou dál učinit. Velké vize zakladatelů byly naplněny, kdo by si v 50. a 60. letech minulého století dokázal představit, že v hranicích Evropské unie bude téměř celá Evropa a že ke společnému trhu 6 zakladatelských zemí doplněného společnou kontrolou potravinové produkce přibydou společná regionální politika, společná soutěžní politika, volný pohyb kapitálu a pracovních sil nebo překračování hranic 28 zemí bez pasových kontrol (Schengenská smlouva). K tomu společná měna EURO, které je platidlem téměř 350 milionů lidí  v 19 členských zemích Evropské unie.

Vrcholem sjednocujícího procesu evropských zemí bylo přijetí smlouvy o Ústavě pro Evropu, základního dokumentu o fungování Evropské unie, která byla podepsána v roce 2004 v Římě. Poté však proces začíná drhnout. Evropská unie se začíná utápět v různých výzvách a strategiích (typu Lisabonské strategie), které ji mají pomoci řešit palčivé ekonomické a sociální problémy a jejichž prostřednictvím se chce stát nejdynamičtější a nejkonkurenceschopnější ekonomikou na světě. Většinou však zůstává pouze u prohlášení, deklarací a spousty popsaného papíru a zbytečně investovaných zdrojů v projektech Strukturálních fondů aniž by se přikročilo ke konkrétním zásadním politickým opatřením, která by deklarované vize pomohla naplnit.  K tomu samozřejmě přispívá těžkopádnost rozhodovacího procesu, nejednotnost členských zemí při řešení některých problémů a samozřejmě i vnější vlivy jako jsou znovu se probouzející rozpínavost Ruska, terorismus a migrační krize. Výrazně chybí osobnosti, které by další posun evropské myšlenky vzaly za svůj a staly se tahouny dalšího procesu evropského sjednocení, a to již nejen v ekonomické rovině. Chybí osobnosti, které by dokázaly novou vizi zpřístupnit širším vrstvám občanů a získat jejich podporu směrem k rozšíření politické integrace. Vrcholem krize se pak stává hlasování britských občanů a opuštění Evropské unie.

Je nejvyšší čas, aby přešlapování na místě skončilo a abychom se s evropskou myšlenkou posunuli dál. Je nejvyšší čas skoncovat s různými pesimistickými prohlášeními na adresu unie. Místo nich se raději konečně pusťme do kroků, které myšlenku společné Evropy rozvinou a jejím prostřednictvím přinesou další růst blahobytu jejím občanům. Myšlenka Evropské unie je úžasný a v historii jedinečný projekt a bylo by škoda, kdyby se proces jejího budování měl díky váhavosti některých členských zemí a účelového euroskepticismu zpomalit nebo zastavit.

Vítám proto s radostí a uspokojením všechny hlasy, které podporují další rozvoj Evropské unie, a to nejen v oblasti ekonomického sjednocování, ale i v jejím politickém řízení. Německý ministr Schauble naznačil některé otázky, k jejichž řešení může EU ihned přistoupit. Energetická unie, nezaměstnanost mládeže, společná zbrojní politika. Doporučil bych přidat i společnou politiku pro jednání s uprchlíky, výraznější pravomoci ve společné zahraniční politice a větší transparentnost v rozhodování evropských institucí. A vůbec bych doporučil co nejrychlejší proces zastřešování ekonomických svobod jejich společnou politickou nadstavbou. Uspořádání amerických států pro mě zůstává vzdáleným vzorem.

Nazrál nejvyšší čas posunu vpřed, a to i za cenu toho, že na něj budou připraveny jen některé členské státy. Věřím, že také naši odpovědní představitelé si najdou smysluplnější téma ke zviditelnění než módní hru na euroskeptiky, a že když už nebudou mít schopnosti stát se přímo tahouny dalšího vývoje, budou jej alespoň z titulu svých funkcí všestranně podporovat. Někdy stačí i málo. Třeba častějším vyvěšováním praporu Evropské unie.

Času jsme už ztratili dost. Věřím, že pan Schauble míní svou vizi vážně a že se rychle dočkáme dalšího zásadního posunu v budování našeho společného evropského domu. Sám jsem připraven pomoci a rád podpořím všechny, kteří se k tomuto procesu připojí.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.