Bezecný (KDU-ČSL): Prasata krajinu neprasí

15.03.2017 7:32

Vyrazíme-li do lesa, na prase divoké asi nenarazíme. Zato určitě narazíme na pozůstatky naší nezřízené spotřeby.

Bezecný (KDU-ČSL): Prasata krajinu neprasí
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Fujtajbl to zase bylo ráno. Tentokrát to nejsou migranti, ale kanci, kdo ohrožují náš pořádek. Prý dokonce vysílají své průzkumníky, aby zjistili přítomnost myslivců. I to se dá dočíst ve zpravodajství na idnes.cz.

Když jdu do lesa, a činím tak poměrně často, hrůzu mně nenahánějí ani tak údajně přemnožená divoká prasata jako spíše hory odpadků a černých skládek, více či méně se ukrývajících pod spadaným listím nebo v hustém podrostu všemožné buřeně. Všudypřítomné tašky a krabičky od cigaret, PET láhve od nápojů nebo plechovky od paštik jsou standardem, nefunkční domácí spotřebiče už nejsou vzácností a opotřebované oblečení se stává novým fenoménem. A nedá se tomu uniknout, podobný pozůstatek přítomnosti pána tvorstva naleznete téměř na každém kroku.

Jak by také ne, když upustit z ruky cokoliv kdekoliv ve veřejném prostoru (v případě lesů často i neveřejném) je zcela standardním a většinou přijímaným způsobem chování tzv. civilizovaného člověka. Vyhodit krabičku od cigaret na místě spotřeby se stalo normalitou stejně jako vyhození dokouřené cigarety. Odpadky bez zábran vyhazujeme z aut i veřejných dopravních prostředků a okolí silnic nebo železnic tak často nemá daleko k vesnické skládce.

A co nezaprasíme my, dokonají naši čtvernozí štěkající miláčci, zbytky jejichž trávicího procesu dotvářejí kolorit jinak udržovaných městských parků nebo sídlišť.

A tak si říkám, co kdyby páni myslivci někdy odložili flintu na hřebík a místo prasečích jatek raději vyrazili sbírat odpadky. Pro přírodu by to jistě bylo užitečnější, když už to nezvládnou politici ve dnech tzv. uklízení Česka, když sebemrskačským způsobem u pytlů plných PET láhví sobě i občanům předvádějí, jak nejsou schopni zajistit fungování komunálních služeb.

A prasata? Jezdíme čučet na různé exotické živočichy do dalekých krajin a našich prasat si přitom vůbec nevážíme. A přitom by stačilo málo, sem tam zorganizovat pro znuděné turisty v kempech nějaký ten noční výlet do divočiny, jehož by prasata byla vítaným zpestřením nebo i žádanou atrakcí. Jenže to by ta divočina musela asi trochu jinak vypadat, že? Co by to byl za životní záběr prasete žmoulajícího u stromu obklopeném igelitovými pytlíky z Kauflandu PET láhev od piva Braník?  

Setkání s prasaty je pro mě vždy vítaným vrcholem každého lesního dobrodružství. Setkání s odpady naší každodenní činnosti je dokladem našeho vztahu k přírodě a veřejnému prostoru a úpadku našeho civilizovaného konání. A napadá mně, jak jsou třeba řidiči honěni a pokutováni za každé menší opominutí, ale prznění naší krásné přírody je beztrestné a bez následků.

Skutečnost, který živočich je více přemnožen a stává se hrozbou ostatním nebudu raději dál rozvádět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice