Beznoska (ODS): Pět fatálních chyb státního rozpočtu

22.10.2015 15:15

Právě se začíná projednávat rozpočet na rok 2016 a já již poněkolikáté opakuji, že je to rozpočet rozhazovačný a vzhledem k velmi příznivé ekonomické situaci i nezodpovědný.

Beznoska (ODS): Pět fatálních chyb státního rozpočtu
Foto: ODS
Popisek: Adolf Beznoska

Po důkladném prostudování rozpočtu musí být každému zřejmé, že jedinou jeho ambicí je koupit si od vybraných skupin voličskou podporu bez ohledu na potřeby české ekonomiky jako celku. Při kritice rozpočtu, která oprávněně zaznívá ze všech stran, však nejde pouze o samotnou výši deficitu, jehož velikost neodpovídá ekonomické realitě. Státní rozpočet má v sobě mnoho fatálních chyb. Dovolte mi, abych shrnul pět největších:

1.  Při růstu příjmů rozpočtu o 62,4 mld. Kč klesá jeho schodek oproti roku 2015 jen o 30 mld. Kč, a to i za situace poměrně robustního hospodářského růstu. Jinými slovy levicová vláda předkládá podobný schodek státního rozpočtu, jaký měla pravicová vláda v době hospodářské krize. Rozpočet je sestaven tak, že se každá druhá dodatečně vybraná koruna od občanů projí, místo toho aby snižovala státní zadlužení.

2.  Vláda zvyšuje složenou daňovou kvótu o 1,5 % a jednoduchou daňovou kvótu dokonce o 2,2 %. Daňová kvóta udává podíl státem vybraných peněz na HDP země a v dobách hospodářského růstu má tendenci klesat. To, že se očekává její růst, znamená, že nároky státu rostou rychleji, než vlastní hospodářský růst. Stát nám tak nadměrně bobtná a oživení v ekonomice přitom začíná přibrzďovat.

3.  V roce 2013 byly ve státním rozpočtu investiční výdaje ve výši 102 mld. Kč. Pamatuji si přitom, jak v tomto posledním roce vládnutí ODS odboráři svolali obrovskou demonstraci. Protestovali proti tehdejší pravicové vládě, že nemyslí na budoucnost země, protože hodlá málo investovat. Dnes při mnohem vyšších rozpočtových příjmech plánuje levicová vláda investovat pouze 78 mld. Kč. Odbory však hlasitě nepokřikují a tváří se spokojeně.

4.  Politické hnutí ANO, jehož předseda státní rozpočet předkládá, ve svém programu píše, že stát je „rozsáhlý, pomalý a byrokratický“ a že by to chtělo „stát, který bude štíhlý, levný a bude dobře sloužit občanům“. Možná z tohoto důvodu je plánováno přijetí 13 329 nových státních zaměstnanců. To je bezprecedentní nárůst, který bude stát státní rozpočet miliardy každý rok.

5.  Rozpočet je též plný kuriozit. Při jeho důkladném studiu například zjistíte, že se pošle 40 milionů odborům, aby kontrolovaly bezpečnost práce. Nic na tom, že v ČR existuje pro tuto kontrolu speciální úřad...Jedná se pouze o 40 milionů, že?

Jak jsem řekl, tento rozpočet se dá popsat jediným slovem – špatný. Budu proto navrhovat jeho radikální změnu.

Ing. Adolf Beznoska
člen rozpočtového výboru PS PČR
poslanec PČR
zastupitel statutárního města
místopředseda oblastního sdružení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…