Birke (ČSSD): Je škoda, že se při přípravě zákona o veřejných zakázkách promeškalo tolik času

10.03.2016 4:29

Poslanci dnes ve třetím čtení schválili vládní návrh zákona o zadávání veřejných zakázek. Sociální demokracie tak plní další bod ze svého volebního programu, ve kterém se zavázala připravit nový zákon o veřejných zakázkách, který bude reflektovat trendy zadávání v Evropské unii, sladí požadavky na důslednou transparentnost zadávacích řízení s cílem zamezit korupci a zajistit výběr optimálního dodavatele. Tento závazek voličům ČSSD prosadila i do programového prohlášení vlády.

Birke (ČSSD): Je škoda, že se při přípravě zákona o veřejných zakázkách promeškalo tolik času
Foto: red
Popisek: Jan Birke, ČSSD

„Na tento zákon čekají naše obce, města a kraje; starostové a hejtmani od něj očekávají zjednodušení nynějšího systému zadávání veřejných zakázek, který zavedla Nečasova vláda v roce 2012,“ upozornil Jan Birke, člen sněmovního Hospodářského výboru. Nová norma přináší zadavatelům větší pravomoci, obsahuje mnohem méně ustanovení, která přímo něco přikazují. Zadavatelé tak budou mít mnohem více možností, ale současně také větší odpovědnost za své jednání.

Novela reaguje na unijní směrnici, kterou schválil Evropský parlament 15. ledna 2014 a v platnost vstoupila 18. dubna téhož roku. Od tohoto data měly všechny členské státy Evropské unie 24 měsíců na provedení nových pravidel do své legislativy.

„Již v březnu 2014 zasedlo na ministerstvu pro místní rozvoj odborné kolegium ministryně pro přípravu novely s implementací nových evropských pravidel. Nechci v žádném případě zlehčovat náročnost přípravy tohoto důležitého zákona. Ovšem je pravdou, že když loni v červnu ministerstvo předložilo návrh zákona Radě vlády pro koordinaci boje s korupcí, obsahoval tři tisíce připomínek a musel být vrácen k přepracování,“ upozornil Jan Birke.

Nový zákon do Poslanecké sněmovny nakonec dorazil v závěru října loňského roku s tím, že její projednávání mohlo začít až na listopadové schůzi. „Je škoda, že se při přípravě této důležité normy promeškalo tolik času. Lhůta požadovaného termínu implementace je spojena s ohrožením čerpání evropských dotací. Sociální demokracie udělala maximum pro to, aby novela zákona byla schválena v Poslanecké sněmovně co nejdříve,“ dodal Jan Birke.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…