Birke (ČSSD): Ministr dopravy může svou laxností způsobit kolaps veřejné dopravy na železnici

17.11.2016 18:36

Národní dopravce České dráhy zajišťuje drtivou většinu veřejné dopravy na naší železnici. Díky do nebe volající laxnosti ministra dopravy Dana Ťoka (ANO) ale nyní hrozí, že se České dráhy dostanou do vážných problémů a celá veřejná železniční doprava zkolabuje.

Birke (ČSSD): Ministr dopravy může svou laxností způsobit kolaps veřejné dopravy na železnici
Foto: archiv starosty
Popisek: poslanec a starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD)

Ministerstvo dopravy totiž včas nereagovalo na změny dvou zákonů, díky čemuž mohou být České dráhy vyloučeny ze všech nabídkových řízení a vytěsněni z poskytování veřejné železniční dopravy.

Dne 1. října 2016 nabyl účinnosti nový zákon o zadávání veřejných zakázek a současně byl novelizován zákon o veřejných službách v přepravě cestujících. Z těchto změn vyplývá nová povinnost pro objednatele veřejných služeb vyloučit z nabídkového řízení vybraného dopravce, pokud nemá zaknihované akcie. České dráhy mají ze zákona o Českých drahách akcie v listinné podobě, jejich zaknihování navíc tento zákon brání. Dnes máme 16. listopadu, tedy více jak měsíc a půl po nabytí účinnosti nového zákona o veřejných zakázkách, a ministerstvo dopravy teprve začíná řešit, jak z patové a vpravdě kritické situace ven!

Jediná cesta, jak předejít totálnímu kolapsu veřejné dopravy na železnici, je cesta legislativní. Je zapotřebí buď novelizovat zákon o zadávání veřejných zakázek, nebo novelizovat zákon o Českých drahách. Jde samozřejmě o čas, na klasický legislativní proces není prostor. Novela proto musí být předložena formou poslanecké iniciativy ve zrychleném režimu, tj. vyslovením souhlasu se zákonem již v prvním čtení.

V pondělí jsem se na Twitteru od předsedy hnutí ANO Andreje Babiše dozvěděl, že ho „kolega Birke pobavil“. Po dnešním jednání hospodářského výboru poslanecké sněmovny, kde se tento obří problém Českých drah, respektive ministerstva dopravy řešil, mohu odpovědět jediné: Kolega Ťok mě nepobavil. Naopak, svou nekompetentností a do nebe volající nezodpovědností mě pořádně vyděsil. 

Jan Birke, odborný mluvčí ČSSD pro oblast dopravy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.