Birke (ČSSD): Náchodské ulice budou brázdit šetrné elektrobusy

05.10.2018 15:05

Elektrobusy byly na Masarykově náměstí byly slavnostně pokřtěny vedením města Náchoda v čele se starostou Janem Birke.

Birke (ČSSD): Náchodské ulice budou brázdit šetrné elektrobusy
Foto: archiv starosty
Popisek: poslanec a starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD)

Společně s ním křtili i zástupci společnosti CDS s.r.o. Náchod v čele s ředitelem Zdeňkem Pouznarem a ředitelem osobní dopravy Robertem Patzeltem a zástupcem dodavatelské firmy SOR Jiřím Daňsou dva zbrusu nové elektrobusy značky SOR, které byly pořízeny díky úspěšné žádosti o dotaci v Integrovaném regionálním operačním programu vyhlášeném Ministerstvem pro místní rozvoj. Obě vozidla byla pokřtěna pro Náchod velmi výstižnými jmény - „Irena" a „Danny".

„Město Náchod se díky této významné obnově stávajícího vozového parku společnosti CDS s.r.o. Náchod řadí mezi velmi málo okresních měst v ČR této velikosti, která mohou na linkách MHD provozovat elektrobusy. Díky tomu se posouváme významně dopředu v moderním pojetí osobní dopravy v našem městě," uvedl starosta Jan Birke a poděkoval zástupcům společnosti CDS za dlouholetou skvělou spolupráci.

Náklady na pořízení jednoho vozů činí cca 9 mil. Kč, dotace představuje částku více než 15 mil. Kč.

Elektrobusy budou zařazeny do provozu ještě během dnešního dne. Do budoucna tím dojde ke snížení vypouštěného množství emisí do ovzduší a zlepšení stavu životního prostředí na území, které bude těmito autobusy obsluhováno, tj. město Náchod a přilehlé městské části.

Nově pořízené vozy jsou nízkopodlažní a plně bezbariérové, což znamená snadnější vstup i výstup přepravovaných osob, které mají sníženou schopnost pohybu či orientace. V neposlední řadě bude cestování těmito autobusy jednodušší i pro maminky s dětmi v kočárku.

Elektrobusy vozy jsou v základu vybaveny také informačním systémem, který je v dnešní době téměř nezbytný, a to především z hlediska přepravy slabozrakých či nevidomých osob. „Tyto zcela bezemisní autobusy jsou navíc vybaveny WiFi zdarma a zároveň disponují USB nabíječkami," dodal ředitel osobní dopravy CDS s.r.o. Náchod Robert Patzelt.

Přejeme „Ireně" i „Dannymu" spoustu najetých kilometrů bez nehody a cestujícím příjemné a spokojené cestování!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

23:07 Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dopravě.