Birke (ČSSD): Trestání drobných přestupků řidičů považuji za šikanu

05.11.2016 9:17

Ministr dopravy Dan Ťok představil v rámci novely zákona o provozu na pozemních komunikacích změny bodového systému.

Birke (ČSSD): Trestání drobných přestupků řidičů považuji za šikanu
Foto: red
Popisek: Jan Birke, ČSSD

Byl bych raději, pokud by svoji energii věnoval spíše vyřešení situace kolem mýta nebo Českých drah, ale budiž. Podporuji jeho snahu postihovat přísněji závažné přestupky na silnicích. Naopak návrhy trestat některé drobné přestupky řidičů považuji za šikanu. Zcela chybný je návrh zavést dvojí metr při hodnocení prohřešků začátečníků a prohřešků pokročilých řidičů. V novele zákona mi chybí opatření ke zlepšení kontroly práce autoškol.

Bodový systém by měl být postaven na dvou základních principech:

1) přísné trestání závažných přestupků, jako je řízení pod vlivem alkoholu nebo drog nebo také například rychlá jízda v obcích. Jednoduše řečeno těch přestupků, kde jde o život. Jako starosta mám s těmito přestupky bohaté zkušenosti. Zde není prostor pro shovívavost: okamžité odebrání řidičského průkazu a vysoké pokuty jsou zcela na místě. V některých zvláště závažných případech bych byl pro odebrání řidičského průkazu doživotně.

2) řidiči by neměli být šikanováni za drobné prohřešky (například nepoužití bezpečnostního pásu nebo blinkru) a pokuty by v těchto případech měly být přiměřené realitě v České republice a výši zdejších platů. Opravdu bych nechtěl vidět případy lidí, kteří nedali blinkr a skončili kvůli tomu v exekuci. 

Nakonec poznámka: je zajímavé, že za hranicemi směrem na západ čeští řidiči (nebo také například Poláci) pravidla silničního provozu velmi dobře dodržují, u nás už méně (včetně například Poláků). Proto bychom kromě přísnějších trestů pro řidiče měli také přemýšlet o tom, jak pravidla na silnicích lépe vymáhat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce