Bláha (ANO): Víte, kdo nejvíc ovlivňuje cenu a kvalitu potravin?

02.10.2017 21:30

Jiří Bláha mluví o svých prioritách a plánech ohledně výroby a zpracování potravin v České republice a brojí proti nekalým praktikám obchodních řetězců.

Bláha (ANO): Víte, kdo nejvíc ovlivňuje cenu a kvalitu potravin?
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Lídr ANO v Libereckém kraji Jiří Bláha

V potravinách podnikám už 27 let. Vím o nich asi všechno. A taky vím, kdo nejvíc ovlivňuje jejich cenu a kvalitu: jsou to obchodní řetězce. Představte si, co mému kolegovi řekl zástupce jistého obchoďáku: “Milý pane, nám vůbec nezáleží z čeho ten chléb vyrobíte, pro nás je nejdůležitější cena a to, aby se zákazník případně pozvracel až mimo naše obchody.” Protože právě ta cena a kvalita nás všechny nejvíc štvou, nechte mě prosím vysvětlit, jak to celé funguje a taky, jak to chci zlepšit, když se dostanu do sněmovny.

TAK ZAPRVÉ: Česká republika není už několik let soběstačná v produkci potravin a to je ohromné bezpečnostní riziko. Přitom ještě po Sametové revoluci jsme byli docela soběstační v základních potravinách a naši zemědělci mohli konkurovat těm zahraničním. Bohužel jsme měli BRUTÁLNĚ neschopné politiky. Ti dopustili, aby si ostatní země vylobovaly v Evropské unii větší dotace pro svoje zemědělce, výrobce i distributory.

No a byli jsme jasní! Nadnárodní obchoďáky, které tady u nás působí nejenže odvádí většinu svého zisku mimo náš stát, ony ještě díky těm dotacím můžou u nás prodávat zahraniční výrobky levněji než ty od našich zemědělců. Dokonce tady u nás třeba kupují suroviny za hubičku, v zahraničí je zpracují a vrací je zpátky k nám na pulty - samozřejmě, že naše firmy nemají z tohoto kšeftu vůbec nic.

A ZADRUHÉ: V zahraničí zjistili, že nám Čechům jde nejvíc cenu a tak začali pomalu, ale jstě měnit složení… Můžou si mnout ruce, zisk jim přichází dvojnásobně – jednou jako dotace EU a podruhé šetřením na kvalitě. To, že takové jídlo by na západ od nás nikdo nejedl, přeřvou marketingem, kterým umí pobláznit masy: rohlík za korunu, cukr za 13… Výsledek není, že by Češi jedli špatně, ale levně. Je to ještě horší: jíme špatně a - na to, co opravdu kupujeme - draze. Rozhodně dráž než za hranicemi.

Jiří Bláha

  • ANO 2011
  • Lídr hnutí ANO pro Liberecký kraj v roce 2017

Já mám PŘESNÝ PLÁN boje za kvalitnější a levnější potraviny:

 V restauracích budeme pokračovat ve snižování DPH na jídlo a nealko, ze současných 15 na 10 procent.
 K tomu přidáme snížení daně u točeného piva z 21 na 10 procent a tím podpoříme restaurace a pohostinství. 
 Maso, mléko, máslo, chleba, ryby, čerstvé ovoce a zeleninu přesuneme do sazby 10 procent a tím rozšíříme kategorii zboží v nejnižší sazbě DPH o základní potraviny.

Naše DLOUHODOBÉ CÍLE jsou:

Dosažení úplné soběstačnosti ve výrobě co nejvíc druhů základních potravin
 Udělat všechno pro to, abychom v EU narovnali podmínky v národních a regionálních dotacích pro zemědělce a potravináře. Přece jsme na jednom trhu bez celních bariér a není možné, aby většina našich západních konkurentů v EU měla výrazně větší národní dotace než naši zemědělci a potravináři!
Zajistit systémovou a pravidelnou kontrolu dovozů potravin za účasti celníků, veterinářů a policie, abychom odchytili dovozy nekvalitních nebo závadných potravin a obcházení placení daní, které poškozuje nejen státní rozpočet, ale i poctivé zemědělce a producenty.
Budu hlasovat pro zákony, které zajistí stejné složení potravin od jedné značky a jednoho produktu, abychom měli na pultech obchodů stejně kvalitní potraviny jako lidé na západ od nás.

Věřte mi, mám neskutečný obdiv k zemědělcům, kteří stále odolávají cenovému tlaku obchoďáků a poctivě si jdou za svým. Prosím podpořte mě ve volbách, ať pro tyhle naše lidi můžu něco udělat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…