Blaha (ODS): Celník Šlachta, úřednická šikana a Babišův názorový veletoč

06.08.2016 10:05

Robert Šlachta dostal oficiálně nabídku na post náměstka ředitele Celní správy. Vzhledem k tomu, že tento úřad spadá pod ministerstvo financí, tak asi nejsem jediný, koho napadlo, že se jedná o podanou ruku přímo od Andreje Babiše.

Blaha (ODS): Celník Šlachta, úřednická šikana a Babišův názorový veletoč
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha ODS)

Celní správa vytváří vyšetřovací tým, takže vzhledem ke zkušenostem Roberta Šlachty to vypadá jako celkem logický krok. Jenomže těžko se ubránit pocitu, že se vlastně jedná o způsob „kompenzace“ za demonstrativní odchod z čela ÚOOZ. Byl to právě Šlachta, který se ve spolupráci s vrchním státním zástupcem Ištvanem pustil do boje proti takové praxi. Samozřejmě je možné, že Robert Šlachta nabídku do celníků odmítne. Nicméně i tak by se mělo vrchní státní zastupitelství zachovat konzistentně a obvinit ministra financí Babiše z nabídky úplatku: Vždyť jejich úkolem je testovat hranice, kdy už se jedná o uplácení (alespoň tak to pan Ištvan formuloval).

Představte si situaci, kdy státnímu úřadu dlužíte 300,- Kč. Ty nakonec zaplatíte, ale jakýsi státní úředník to nezaznamená, takže na Vás pošle exekutora. Stát, který kvůli třem stovkám posílá své občany do exekuce, musí být v zoufalé situaci. To je samo o sobě tristní. Jenomže poslat exekutora na někoho, kdo zaplatil, to už je drzost, prasárna, šikana a ponižování. Jeden takto dotčený člověk to tak samozřejmě vzal a urazil se. Nedalo mu, aby příslušnému úřadu nenapsal, co si o něm myslí, resp. co si myslí o práci jeho (ne)odpovědných úředníků. Učinil tak v afektu, kterému však naprosto rozumím. Označil ty úředníky za lemply, což znamená nedbalé a ledabylé. Pak se uklidnil a úřadu se dokonce omluvil za svá příliš ostrá slova. Nicméně dostal pokutu ve výši 30.000,- Kč za urážku… nevím čeho, asi úřednické cti. Tak to už je úplný výsměch. Ještě by to stát mohl vyšperkovat tím, že by tu pokutu věnoval tomu svému nedbalému úředníkovi formou mimořádné odměny. Teda vlastně pardón, on už mu ji dal, protože mu od 1. ledna zase zvýší plat…

Překvapivý obrat v názoru na utečenecké kvóty předvedl pan ministr Babiš. Naprosto s ním souhlasím, že si je nemáme nechat vnutit. Šel nyní dokonce tak daleko, že vyzval k okamžité výstavbě plotů na vnější evropské hranici. Ono by na tom nebylo vzhledem k blížícím se volbám nic zajímavého, pokud by pan ministr rovnou nedodal, že bychom měli kvóty odmítnout i za cenu uvalení sankcí ze strany Evropské unie. Říká se, že papír snese všechno, ale z tak silného prohlášení se už ustoupit nedá. Ještě v září 2015 přitom tentýž ministr prohlašoval, že není rozumné se bránit nařízení Evropské unie vzhledem k miliardám, které od ní dostáváme. Předpokládám, že vládní lidovci by s takovým názorem nemuseli mít větší problém. Na druhou stranu sociální demokraté s tím musí bytostně nesouhlasit. Bude velice zábavné sledovat, jak se koalice bude shodovat ve směřování naší zahraniční politiky. Evropská unie u nás zřejmě ztratila dalšího spojence.

Psáno pro blog.idnes.cz

Ing. Stanislav Blaha

  • ODS
  • Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.