Blaha (ODS): Dotované agrofertí hnízdo, vyražené zuby řeckého premiéra a důsledky kroků prezidenta USA

06.01.2016 14:17

Tak tu máme rok 2016. Moc bych si přál, aby nám přinesl samé racionální věci. Jsem však realista, takže se obávám, že i letos zažijeme plno absurdna, takže vás budu opět nucen obtěžovat svými komentáři.

Blaha (ODS): Dotované agrofertí hnízdo, vyražené zuby řeckého premiéra a důsledky kroků prezidenta USA
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha ODS)

Hned na začátku nového roku Andrej Babiš konečně pochopil, jaký je rozdíl mezi tím, když je někdo vyšetřovaný a prošetřovaný – a že se přitom určitě nejedná jenom o slovní ekvilibristiku. Kauza „Čapí hnízdo“ je poměrně jednoduchá: Firma Agrofert v roce 2008 převedla akcie společnosti Farma Čapí hnízdo na anonymního vlastníka, aby mohla dosáhnout na 50 dotačních milionů. No a po uplynutí pěti let udržitelnosti se akcie jako ptáčata opět vrátily do agrofertího hnízda. V podstatě se nic nestalo, akorát teď policie díky „anonymnímu“ udání musí prošetřit, jestli se náhodou nejednalo o účelové jednání, které by se dalo kvalifikovat jako trestný čin. Pokud by se ukázalo, že to účelové bylo, nastalo by vyšetřování. Buďme však úplně klidní. Tak jako u slovenského soudu důstojníci bývalé StB přísahali na to, že Andrej Babiš byl ve svazcích omylem, tak u české policie všichni projektoví manažeři potvrdí, že je to všechno jenom taková politováníhodná náhoda.

Po několikaměsíční přestávce se opět ozval řecký premiér Alexis Tsipras. Loni touto dobou přišla jeho Syriza s revoluční myšlenkou, že Řecko přestane splácet své dluhy, tak aby to věřitelé laskavě vzali na vědomí. To bylo poměrně odvážné vzhledem k tomu, že Řekové vyjednávání neměli ve svých rukách, protože bez laskavosti věřitelů by zbankrotovali za pár týdnů. Nakonec museli přijmout potupnou dohodu, která jim přinesla horší podmínky, než měli na začátku. Výsledky té politické ruské rulety jsou sice pro Řeky doslova strašlivé, ale mohou si za to sami. Uznávám, že trestat národ za pitomost politiků je kruté, nicméně v předčasných volbách Syriza svoji pozici obhájila. Nyní se radikálně levicový premiér nechal slyšet, že v rámci dohodnutých úspor nesáhne na řecké důchody, a to přes to, že stojí 15 % HDP – tedy téměř dvakrát tolik než u nás. Přemýšlím, kolik vyražených zubů potřebuje řecký premiér k tomu, aby pochopil, že hlavou se zeď opravdu prorazit nedá. Nejspíš je mu to jedno, protože ty zuby nejsou jeho.

Prezident Spojených států Barack Obama v předsilvestrovské televizní show prohlásil, že docela značné procento světových politiků není při smyslech. Nakonec dodal, že čím déle jsou „tito hoši“ ve svých úřadech, tím více hrozí nebezpečí, že se zblázní. Když si vzpomenu, co všechno dokázal za těch sedm let, tak mu dávám za pravdu. Jenom loni obrátil zahraničně politickou pozici USA o 180° v případě vztahu ke castrovské Kubě a íránským mulláhůmvěnoval vstupenku určenou VIP partnerům. Za jeho administrativy se armáda Spojených států stáhla z Iráku, což nepřímo (ale naprosto očekávaně) vedlo k explozi náboženského násilí a vyvrcholilo vznikem tzv. Islámského státu. Nehledě na to, že na začátku své vlády jediným telefonátem odpískal brdský radar. Kdyby vládl o dva roky déle, tak by se USA omluvily Severním Koreji za nepřiměřené násilí při vylodění v Inčchonu a nejmladší Kim by doslal k narozeninám MacArthurovy pistole. Otázka je, jestli se zbláznil až v tom úřadu…

Psáno pro blog.idnes.cz

Ing. Stanislav Blaha

  • ODS
  • Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.