Blaha (ODS): Pravda o imigrační politice EU, měnové politice ČNB i o hlavním smyslu evropské integrace

26.07.2015 7:29

Tak k nám dorazilo opravdu horké léto. Celkem překvapivě nenastala okurková sezóna, z událostí minulého týdne tedy je opět co komentovat.

Blaha (ODS): Pravda o imigrační politice EU, měnové politice ČNB i o hlavním smyslu evropské integrace
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha ODS)

Tak státy EU nakonec nabídly méně míst pro imigranty, kteří se dnes tísní v Řecku a Itálii.  My jsme svůj stranický závazek splnili.  Možná za to dostaneme nějakou  euromedaili , ale ve skutečnosti je to celé současně naprosto směšné a  nepřijatelné. Směšné proto, partička politiků se sejde na večírku, kde se licituje o lidech jak v   nějaké  karetní hře. Přitom každý ví, že v   rámci  Schengenu  se  mohou lidé pohybovat zcela libovolně. Tudíž dnes „importovaný a usazený“ imigrant, bude zítra opět na cestě. Evidentně jde pouze o to, aby se někteří hřáli v   záři  reflektorů. Mají prostě dojem, že patří mezi evropskou elitu, že píší dějiny. To poslední je bohužel pravda, avšak jinak, než  by  si pánové Sobotka a Chovanec  přáli. Tvoří se totiž kapitola o úpadku evropské civilizace. Právě jsme  celému světu vzkázali, že se  těšíme na další imigranty. Ty tábory v Řecku a Itálii budou brzy  zase plné, takže dojde na další večírek a na další licitaci. Tohle nemá řešení, dokud se nezačneme chovat sebevědomě.  Pomáhejme těm, kterým chceme pomáhat. Ten náš závazek tak sice vypadá, ale ve skutečnosti nás  činí povinnými k   tomu,  abychom  si  nakonec  nedobrovolně vybrali právě takové, o které bychom dobrovolně rozhodně nestáli.

Česká národní banka intervenovala proti koruně. Docela by mě zajímalo, jaké důvody  dnes  vedou  centrální  bankéře k   tomu,  aby pořád neúprosně „bránili“ hranici 27,- Kč za euro. Inflace přece pomalu roste ;  hospodářský růst  je nakopnutý až nečekaně a nezaměstnanost klesá. Já vím, že  formálně  nebyl hospodářský růst důvodem k   devalvaci  koruny, protože to Ústava, podle které se kroky ČNB řídí, neumožňuje. Ale  myslet si cokoli jiného , to  by bylo úsměvné.  Trošku se začínám obávat, že cílování inflace na 2 % je pouze jakýsi náhradní  „oficiální“  cíl, aby se mohly  „neoficiálně“  udržovat nízké mzdy. Skutečnou hodnotu koruny totiž člověk pozná na hranici s   Rakouskem  – a dnes už i se Slovenskem. Rozhodně by se mi nelíbilo žít v zemi, která sice vykazuje parádní čísla o růstu HDP a má velice nízkou nezaměstnanost, a le ve skutečnosti by se jednalo o jednu velkou montovnu  se sta g nujícími mzdami . Stahovali bychom nezaměstnané z   Polska  a Slovenska, kteří by u nás  sice  zvyšovali onen HDP, avšak na disponibilních příjmech obyvatelstva  České republiky by se to neprojevilo nijak. Tedy pokud v   takové  zemi nežiji…

Francouzský prezident Francois  Hollande  konečně  natvrdo řekl to, na co odpůrci povinného zavedení eura upozor ňují už dlouho. Eurozóna se prý má stát  skutečným státem s vládou a parlamentem, která má mít jediný  „federální“ rozpočet. Současné národní státy by v takovém uspořádání hrály úlohu dnešních krajů.  Považuji to za naprostý omyl a nebezpečnou hru social istických politiků. Frankofilové mi to asi neodpustí, ale Francie je zakomplexovaná země, která si dodnes hraje na velmoc, kterou není už desítky let  –  tady  pokud připustíme, že francouzské  koloniální impérium  vůbec  někdy dobře fungovalo. To však nic nemění na názoru francouzských politiků, že mají právo ,  či  dokonce povinnost ,  kázat ostatním národům  své  pravdy. Jakkoli bychom  mohli nad názor em   francouzského prezidenta mávnout rukou, nečiňme tak.  Ta slova si najdou mezi podobně naladěnými  eurofederalisty  své posluchače.  Zavázali jsme se k   přijetí  eura , které se ukázalo jako politický projekt . Byla to chyba, ale ten závazek pořád platí. Dnes slyšíme, že jsme se  – alespoň v očích Francouzů –  zavázali vzdát se  České republiky.

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu