Blaha (ODS): Výdaje za státní zaměstnance, odchod Nagyové a omyl Šabatové

03.09.2014 16:40

Po mnoha letech je konečně jasné, kolik úředníků stát zaměstnává a kolik jim platí.

Blaha (ODS): Výdaje za státní zaměstnance, odchod Nagyové a omyl Šabatové
Foto: stanislavblaha.cz
Popisek: Stanislav Blaha

Nikdy mi nebylo jasné, proč je tak těžké sečíst jejich počet. Je jich totiž překvapivě málo. Celkem 72.300 lidí stojí ročně 24 mld. Kč, což znamená, že průměrný státní úředník bere hrubý měsíční plat 20.640,- Kč včetně odměn. Z toho mimo jiné vyplývá, že žádné velké škrty se na úrovni státní správy udělat nedají. Úspory ve výši desítek miliard jsou mýtus. Určitě je správné omezovat stát, ale víc než pár stovek milionů za rok se tím získat nedá. Stát kromě úředníků platí učitele, zdravotníky, hasiče, policisty a vojáky. Pokud bychom se chtěli vydat cestou úspor na straně státu, museli bychom začít propouštět právě zde. Já osobně nemám problém přijmout za své soukromé školství a soukromé zdravotnictví. Státu by to ušetřilo desítky miliard a konkurence by byla určitě prospěšná i na této úrovni. Nevěřím však, že je to reálné. Žijeme v zemi, kde se musel zrušit i rozumný a racionální třicetikorunový poplatek u lékaře. Až bude příště někdo slibovat radikální zeštíhlení státní správy, bude buďto lhát, nebo bude mimo realitu.

Minulý týden se po delší odmlce opět mediálně vynořila Jana Nagyová - Nečasová. Tentokrát sdělila, že končí s ODS, a ostře se kvůli tomu pustila do Petra Fialy. Osobně jsem přesvědčený o tom, že exemplární vylučování ze stran je projev neúcty k lidem a k demokracii. Vyčistit stranu od nepohodlných spolustraníků dokázali v minulosti několikrát například bolševici. Pokud se nemají politické strany stát bezduchou masou ustrašených kývalů, musí strpět i takové svoje členy, kteří mají jiné názory, nebo nejsou populární. Stranická pozice se musí získávat a ztrácet výhradně na základě tajného hlasování. Pokud bychom přistoupili na jiný model, z politických stran by se staly prázdné skříňky a dříve nebo později bychom přišli o celý demokratický vládní model. Vylučování ze stran je škodlivé, protože silově potírá přirozenou a užitečnou opozici. Domnívám se však, že Jana Nečasová obvinila Petra Fialu neprávem. On se jí pouze slušně zeptal, zda by nechtěla své členství zvážit. Stejný dotaz bych automaticky položil každému, kdo prodal svoji stranickou a lidskou čest.

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová se domnívá, že muslimské studentky u nás mají mít právo na zahalenou tvář. Mohli bychom to odbýt s tím, že se jedná o prkotinu. Jenomže to není pravda. Otrávili jsme se ideologickým jedem multikulturalismu. Přistoupili jsme na lež, že existuje jakási rovnost civilizací, tudíž je správné, abychom tolerovali přítomnost a projevy jiných kultur. Evropa se nebezpečně rychle mění v islámský ráj. Zatímco my tupě ustupujeme požadavkům místních muslimů, oni nás na oplátku nechávají žít v klamu, že chtějí pouze svobodně vyznávat svoje náboženství. Ve skutečnosti chtějí ovládnout každého, kdo se ovládnout nechá. Od židů a křesťanů si nakonec nechají platit výpalné, protože jsou pro ně efektivní zdroj peněz. Ty ostatní buďto přinutí ke konverzi, nebo rovnou pobijí. Není to pouze náboženství, je to krvavá ideologie. Nemůžeme to vnímat jinak, nesmíme to podcenit. Ani paní Šabatová nesmí zavírat oči před nebezpečím islámu.

Ing. Stanislav Blaha

  • ODS
  • Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Stanislav Blaha

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…