Bláha (SPO): Akademická půda Masarykovy univerzity opět „neutrální“

19.05.2017 9:40

Velmi se podivuji nad takzvaným principem politické neutrality Masarykovy univerzity, protože tento princip platí pouze pro vybraný okruh osob a vystupovat na půdě univerzity mohou jen vyvolení.

Bláha (SPO): Akademická půda Masarykovy univerzity opět „neutrální“
Foto: spoz.cz
Popisek: SPO

Dne 17. května 2017 vystoupil na půdě Masarykovy univerzity ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. Tématem debaty měla být zahraniční politika a mezinárodní právo. Kromě toho, že pan ministr zesměšňoval chování a výroky pana prezidenta či zahraničních dipomatů, kteří nemají stejné a tím pádem „správné“ úhly pohledu na mezinárodní politiku, bylo možno se dozvědět, že považuje roky 2017 a 2018 za klíčové z důvodu důležitých voleb. Touto přednáškou (z větší části) v podstatě propagoval protizemanovské, protitrumpovské, protičínské, protiruské a nově též protibritské vnímání vnitrostátní a meznárodní politiky. Sdělil též, že s touto přednáškou (diskuzí) objíží vysoké školy v České republice. Tyto série přednášek nelze chápat jinak než jako předvolební kampaň.

Připomínám, že Masarykova univerzita (rektor Bek), v roce 2013 nedovolila vystoupit před studenty prezidentovi Miloši Zemanovi, s tím že jeho vystoupení by bylo jasným narušením principu politické neutrality univerzity vůči soutěži demokratických stran o přízeň voličů, studentů a zaměstnanců univerzity.

Velmi se podivuji nad takzvaným principem politické neutrality Masarykovy univerzity, protože tento princip platí pouze pro vybraný okruh osob a vystupovat na půdě univerzity mohou jen vyvolení. Například v roce 2014 to byl historik prof. Zubov se svojí protiruskou přednáškou. Masarykova univerzita umožnila přednášet o tzv. ruském vlivu v českých médiích Jakubu Jandovi, nebo se na její půdě pořádly před krajskými volbami debaty kam byly pozvány (dle přadatelů) jen relevantní politické subjekty. Když jsem se dotázal, dle jakého klíče je tato relevantnost posuzována, bylo mi odpovězeno ať si uspořádám vlastní debatu. Podotýkám, že byly pozváni především zástupci stran a hnutí, které jsou tzv. liberální a tedy toto bylo tím skutečným klíčem pro obdržení či neobdržení pozvánky.

Na závěr moju pouze zkonstatovat, že Masarykovou univerzitou hlásaná pluralita názorů, etika či politická neutralita jsou jen líbivá gesta směrem k veřejnosti, studentům a zaměstnancům, skutečné jednání vedení tohoto ústavu je však přesně opačné.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice