Blahová (KDU-ČSL): Mám radost z toho, že se otázkám dobrovolnictví začíná dávat odpovídající význam

20.11.2016 18:15

Cenné postřehy týkající se rozvoje dobrovolnictví přinesl 16. ročník konference „Dobrovolnictví a mezigenerační vztahy", kterou uspořádal Klub UNESCO Kroměříž a HESTIA – Centrum pro dobrovolnictví. Akce se uskutečnila v úterý 15. listopadu ve spolupráci města Kroměříže a Dobrovolnického centra Spektrum pod záštitou místostarosty Kroměříže Pavla Motyčky a také pod záštitou ministryně práce a sociálních věcí i ministra pro lidská práva. Zlínský kraj na konferenci zastupovala radní pro sociální záležitosti, neziskový sektor a rodinnou politiku Michaela Blahová.

Blahová (KDU-ČSL): Mám radost z toho, že se otázkám dobrovolnictví začíná dávat odpovídající význam
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

„Konference se zabývala například problematikou stárnutí populace, mezigeneračními vztahy a možnostmi zapojení seniorů do různých forem dobrovolnictví, což začíná být aktuální trend současnosti. Je to dobře, protože lidé, kteří jsou již v postproduktivním věku, mají stále mnoho co nabídnout a tím si zároveň potvrdit svou vlastní hodnotu a své místo ve společnosti," řekla radní Michaela Blahová.

„Mám radost z toho, že se otázkám dobrovolnictví začíná dávat odpovídající význam a že byly i na této konferenci prezentovány pozoruhodné příklady dobré praxe, která má vliv na utváření zdravého mezigeneračního soužití. Osobně bych byla velmi ráda, kdyby dobrovolnictví, jakožto činnost založená na altruistické potřebě člověka žít pro druhé, získalo stejnou společenskou prestiž, jako je tomu v cizině. Proto je potřebné vytvářet pro tuto oblast podporu i v rámci kraje, který může v tomto směru také hodně pozitivního udělat," sdělila radní Michaela Blahová.

Jak radní dále informovala, na konferenci byly popsány zajímavé projekty a aktivity, kdy zdatnější senioři pomáhají nejen těm, kdo jsou na tom zdravotně či sociálně hůře, lidem osamělým či nemocným, ale také například dětem v nemocnicích, jimž chodí číst. Řada dobrovolníků – seniorů také bezplatně, vypomáhá rodinám, které nemají k dispozici své vlastní babičky a dědečky – třeba proto, že ještě pracují nebo žijí daleko.

Zlínský kraj každoročně vyhlašuje dotační tituly pro rozvoj dobrovolnictví (informace jsou zveřejněny na webu).

Konference navázala na předchozích patnáct podobně zaměřených ročníků a byla určena pro představitele státních institucí, obcí, neziskových společností, studenty a všechny, kdo se zajímají o dobrovolnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny