Blahová (KDU-ČSL): Transformace sociálních služeb přináší společnosti pozitivní posun

18.02.2018 8:35

Transformace sociálních služeb přinesla nejen úsporu lůžek, ale přispívá i k začlenění klientů do běžného života.

Blahová (KDU-ČSL): Transformace sociálních služeb přináší společnosti pozitivní posun
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Zkušenosti týkající se transformace pobytových služeb pro osoby se zdravotním postižením ve Zlínském kraji si předali účastníci semináře, který ve spolupráci se Zlínským krajem a pod patronátem radní Michaely Blahové uspořádala Diakonie Českobratrské církve evangelické a krajská příspěvková organizace Sociální služby Vsetín.

„Je třeba posilovat povědomí o tom, že transformace sociálních služeb přináší nejen samotným klientům, ale celé společnosti pozitivní posun, i když je často zpočátku zapotřebí překonávat obavy z neznámého jak u klientů a pracovníků sociálních služeb, tak i u veřejnosti,“ řekla v úvodu radní Michaela Blahová, zodpovědná za sociální záležitosti, rodinnou politiku a neziskový sektor, která ocenila účast i zástupců měst a obcí, protože právě vstřícný přístup místních samospráv je podle ní pro zdárnou transformaci sociálních služeb hodně důležitý.

V roce 2003 převzal Zlínský kraj od okresních úřadů klasická velká ústavní zařízení pro osoby se zdravotním postižením s celkovou kapacitu 992 lůžek. Ta se do roku 2017 snížila o 333 lůžek a díky transformaci v současné době funguje ve Zlínském kraji 16 zařízení, jejichž kapacita je celkem 940 lůžek s tím, že stále větší počet klientů, pokud to míra jejich zdravotního postižení dovoluje, se přesouvá z velkokapacitních ústavů, mnohdy technicky i morálně zastaralých, do menších moderních zařízení umožňujících začlenění uživatelů do běžného života.

„Velkou roli v proměně charakteru sociálních služeb sehrála legislativní změna v roce 2006, kdy se začaly více diferencovat typy sociální péče s přihlédnutím k individuálnímu zdravotnímu stavu jednotlivých klientů. Ti, kteří mají předpoklady žít co nejběžnějším způsobem života, dostávají šanci stěhovat se do služeb komunitního typu, kde se o sebe z velké části samostatně starají. Cílem je současně budovat spektrum služeb, které toto začleňování lidí s hendikepem do společnosti umožní,“ uvedla vedoucí odboru sociálních věcí krajského úřadu Helena Miklová.

Příklady dobře fungující praxe při spolupráci Sociálních služeb Vsetín a Diakonie Valašské Meziříčí prezentovaly ředitelky těchto organizací Michaela Pavlůsková a Zdislava Odstrčilová. Síť komunitních služeb na Valašskomeziříčsku – Kelečsku pro lidi se zdravotním postižením přiblížila také Lenka Maňáková.

Během diskuse zaznělo, že díky transformaci se klienti museli naučit zvládnout zcela nové situace, což jim pomohlo k větší míře samostatnosti a ke zdravému sebevědomí. Je však třeba stále s nimi pracovat ve smyslu komunitních možností, aby kromě fyzického komfortu v samotných domovech, mohli podle svých individuálních dispozic pracovat, věnovat se svým zájmům a žít co nejplnohodnotněji.

Součástí semináře byla také vernisáž fotografií klientů Sociální rehabilitace Krok.

Workshop uspořádala Diakonie Valašské Meziříčí v rámci projektu „Žijeme tu s Vámi!“ podporovaného Evropským sociálním fondem. Více na ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…