Blažek (ODS): Jen proto, že je stíhaná Babišova firma, tak se bude zřizovat vyšetřovací komise

01.10.2015 20:58

Projev na 32. schůzi Poslanecké sněmovny dne 1. 10. 2015

Blažek (ODS): Jen proto, že je stíhaná Babišova firma, tak se bude zřizovat vyšetřovací komise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek

Dobrý večer. Děkuji za slovo. Připadám si jak v nějakém absurdním divadle, zatím jak tahle schůze probíhá. Ale vezmu to odjinud. Bylo to hnutí ANO, které když kandidovalo ve volbách, tak mělo všude heslo: rovná pravidla pro všechny, možná stejná pravidla pro všechny. Teď dojde k tomu, že je stíhaná firma Agrotec, to se prostě může stát. V této zemi je vedeno asi sto tisíc trestních stíhání ročně. A to jsou ta rovná pravidla, že jenom proto, že je stíhaná firma, která patří Andreji Babišovi, tak se bude zřizovat vyšetřovací komise. Tak to potom udělejme pro těch dalších 99 999. To žádná stejná pravidla nejsou.

Druhá věc je, nikdy jsem tady nepoužíval a nevyužíval toho, že je někde nějak trestně stíhaná firma Agrotec nebo Agrofert, protože vím, že trestní stíhání je určitá věc, která se může stát, a dokud nerozhodne soud, tak bych to nikdy nepoužíval, na rozdíl od Andreje Babiše. Andrej Babiš je ten, komu stačí, že v novinách se něco napíše, a on už sedí a: Z otevřených zdrojů mám a tamten musí odejít a tamten zas musí přijít a ten už tady dávno neměl být. Nebo jemu stačí formulace "někdo je vyšetřován" a už vyzývá k odchodu z funkcí a ze všeho.

Nic takového jsem vám tady nikdy neříkal a už vůbec nechápu, z jakého důvodu by měla vznikat vyšetřovací komise, která má být obhajovací komisí toho, že ve firmě Agrotec se nic nesprávného nestalo. To je ten správný účel, takhle to říkal kolega Faltýnek, přestože kolegyně Jermanová to uváděla obecně, co se hrůzostrašného v poště kde dělo.

To je absurdní. A jsem obyčejný opoziční poslanec. Začne nějaká schůze. Koalice schválí program. Pozve si ředitele pošty. Ten řekne: Tam je všechno v pořádku. A pak to budeme vyšetřovat vyšetřovací komisí, abychom jemu dokázali, že to v pořádku není. Nezlobte se na mě, ale to je absolutně absurdní, bláznivé a jsem rád, že jsem to zažil, protože tuhle situaci bych si ani nevymyslel. (Upozornění na čas.) Děkuji. (Potlesk většiny poslanců ČSSD.)

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Danuše Nerudová je asi slepá

4:30 Dostálová (ANO): Danuše Nerudová je asi slepá

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k migraci