Blažek (ODS): Nikdo jim nic nebere, ale...

05.04.2017 14:35

Projev na 56. schůzi Poslanecké sněmovny dne 5. 4. 2017 k Vládnímu návrhu zákona, kterým se mění stavební zákon:

Blažek (ODS): Nikdo jim nic nebere, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek

Tady padají různé termíny jako občanská společnost, subjekty občanské společnosti apod. Tak si prosím uvědomme, že jediný systém, kde mohou fungovat, je demokracie. Aby mohla fungovat demokracie, musí zase fungovat orgány veřejné moci a subjekty občanské společnosti mají doplňovat orgány veřejné moci tam, kde vůbec stát nefunguje.

Mohou je třeba kritizovat, ale nikdy je nesmí nahrazovat, protože potom přestanou fungovat orgány veřejné moci v demokracii, přestane fungovat demokracie a tím pádem zanikne i prostor pro občanské společnosti, aby mohly mluvit, neboť se objeví někdo, kdo řekne: já zajistím fungující stát.

A ten, kdo bude zajišťovat fungující stát, tak už si nenechá do ničeho kecat a ony samy ho k té moci přivedou. Takže když se tady bavíme naprosto svobodně a normálně o občanských sdruženích, tak nemluvíme proti nim, ale naopak se snažíme a musíme mít tu odvahu jim říct: milí zlatí, už jsou určité aktivity, kde zneschopňujete fungování státu, ale musíme mít odvahu jim říct, to je ten okamžik. Nic víc, nic méně.

Nikdo jim nic nebere, ale nemohou nahrazovat orgány státu. To prostě nejde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi