Bobošíková: Osm tisíc pro liberecký Hospic

20.11.2010 22:14

Bývalá poslankyně Evropského parlamentu a tvář strany Suverenita Jana Bobošíková přijela do Liberce, aby zde předala výtěžek sbírky konané Suverenitou během volební kampaně.

Bobošíková: Osm tisíc pro liberecký Hospic

Sbírka se v každém městě konala ve prospěch místně důležité aktivity, kterou je podle Suverenity důležité podporovat.

Jak upřesnila Jana Bobošíková, každý přispěvatel do sbírky dostal politikem upečený koláč. „Během kampaně, když jsme se setkávali s obyvateli města Liberce, tak jsme rozdávali námi upečené koláčky. Každého obdarovaného jsme požádali, zdali nechce i on obdarovat další prostřednictvím sbírky na podporu hospicové a paliativní péče v Libereckém kraji. Kdo chtěl, tak se připojil," popsala průběh sbírky Jana Bobošíková.

Ve sbírkové kasičce se tak sešlo přes osm tisíc korun, které známá politička předala občanskému sdružení Hospic pro Liberecký kraj. „Podpořit vznik hospicové a paliativní péče je nesmírně důležité. Péče o umírající lidi a maximální možné udržení jejich důstojnosti i blízkosti rodiny, to jsou podle mě základní ukazatele vyzrálosti celé společnosti," uvedla důvod pro záměr sbírky Jana Bobošíková.

„Na straně jedné je sice smutné, že Liberecký kraj doposud stále nemá vlastní hospic a vytvořený systém péče o umírající obyvatele, na straně druhé jsou v kraji lidé, kteří se zasazují, aby došlo ke kompletní změně," dodala.

Podle Jany Bobošíkové si všechny místní samosprávy musí uvědomit, že obyvatelé, kteří byli celý život daňovými poplatníky, potřebují mít v čase svého umírání jistotu dosažitelné pomoci. „Samozřejmě základ zvládnutí nelehké situace umírání blízkého musí vždy být položen v rodině, ta ale musí mít možnost dosažitelné a kvalifikované péče a lékařské pomoci. V každém regionu je potřeba minimálně jeden hospic a systém zajištění domácí péče a lékařské pomoci pro lidi, kteří si přejí zemřít doma. Volbu LDN nebo bolestivé umírání doma, která je bohužel často smutnou praxí v ČR, považuji za nedůstojnou a v dnešní společnosti za nemyslitelnou," zdůraznila Jana Bobošíková.

„Naše strana Suverenita - blok Jany Bobošíkové (SBB) klade důraz na posilování hodnot společnosti. Dosažitelná a kvalitní péče o lidi na konci života a pomoc blízkým, kteří se o své umírající starají, to je samozřejmě jedna z oblastí, na které klademe důraz a i důvod pro zaměření sbírky na Liberecku. Celorepublikově dostala Suverenita - blok Jany Bobošíkové (SBB) v komunálních volbách přes 670 tisíc hlasů, tím se naši kandidáti dostali do mnoha zastupitelstev, ve více městech a obcích naší země budeme tak moci podporovat posílení základních norem civilizované společnosti," předeslala Jana Bobošíková.

Předsedkyně občanského sdružení Hospic pro Liberecký kraj Bc. Halina Doležalová upřesnila, na co se sdružení Hospic pro Liberecký kraj ve své práci předně zaměřuje. „Náš první úkol byl vzbudit vůbec veřejnou diskuzi. Bylo třeba veřejnost konfrontovat se smutnou realitou života. Od lidí se nám dostalo skutečně značné podpory, což ve finále přimělo politické strany před krajskými volbami v roce 2008, aby se k vybudování hospicové péče zavázali ve svých politických programech. Tím se dostala pomoc umírajícím i do programového prohlášení současného vedení kraje. Nezměrné poděkování pak patří především médiím, která nenechala téma hospic usnout," rekapitulovala předsedkyně sdružení.

„Další úkol, který jsme si vytýčili je možná ještě těžší, než byl cíl první. V Libereckém kraji ročně umírá přes 4.200 lidí. Samozřejmě zdaleka ne všichni potřebují zvláštní péči či přesné podávání opiátů pro tlumení bolesti, ale takzvanou „rychlou smrtí" umírá polovina pacientů. Pro ostatní by měla být dosažitelná odborná péče. Chceme proto, aby v Libereckém kraji byl minimálně jeden hospic, jehož provozovatel by byl zároveň poskytovatelem či koordinátorem terénní hospicové a paliativní péče v kraji," uvedla aktuální cíle sdružení Halina Doležalová.

Podle Doležalové lze považovat za optimální variantu, kdy kraj společně se sdružením obcí vlastní budovu hospice a vyhlašuje výběrové řízení na provozovatele, který dále zajišťuje informační linku, koordinační servis, terénní hospicovou a paliativní péči pro umírající ve spolupráci s blízkými.

„Dle mého názoru je důležité, aby do celého systému byl zapojen jak kraj, tak i města a obce, nemocnice i poskytovatelé sociální a zdravotní péče, kteří se zde nacházejí. Jedině tak lze zajistit paliativní péči umírajícím doma, v nemocnicích, v domovech důchodců, ústavech sociální péče a všude, kde se lidé loučí se životem," podotkla Doležalová.

Podle předsedkyně sdružení „jen" postavení hospice není řešení. „Samozřejmě zřízení a provozování hospice je klíčové, ovšem hospic sám o sobě bude mít kapacitu přibližně  300 míst na jeden rok a předně, většina umírajících si přeje své poslední dny dožít ve svém domově. Proto je vedle hospice také dosažitelnost péče v celém regionu zásadní, aby se jednalo o skutečné poskytování hospicové a paliativní péče. Hospic by měl být pak předně pro velmi těžké případy či umírající, u kterých není nikdo, kdo by o ně pečoval," vysvětlila Halina Doležalová.

Více:
Já z politiky nežiji, nevzdává donkichotský boj Bobošíková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Suverenita - blok Jany Bobošíkové

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…