Bohdalová (ČSSD): Přes svoje nynější angažmá v politice jsem stále především učitelka

06.09.2015 10:40

Dopis pro ředitele škol

Bohdalová (ČSSD): Přes svoje nynější angažmá v politice jsem stále především učitelka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Bohdalová

Následující dopis od poslankyně Vlasty Bohdalové byl rozeslán všem ředitelům škol.

Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli,

oba dobře víme, že v této zemí má v podstatě na každém začátku školního roku projev jiný ministr. Je to smutný osud jedné z nejpodstatnějších oblastí. Možná ještě smutnější je, že časté změny ministrů zdravotnictví či dopravy sdělovací prostředky i veřejnost vnímají jako vážný problém. Ve školství je to bráno trochu jako národní tradice.

Jsem si naprosto přesně vědoma, jak moc tento stav frustruje všechny lidi, kterým jde o výchovu a vzdělávání budoucích generací. Konec konců jsem – přes svoje nynější angažmá v zákonodárném sboru – stále především učitelka. Frustrovaná jsem tedy minimálně stejně.

Hledání opravdové stability našeho školství bude asi ještě chvíli trvat, ale jsou zde úkoly, které nepočkají, které je nutné splnit rychle a velmi přesně. V roce 2015/2016 to bude příprava na inkluzi. Osobně jsem si dala jako domácí závazek přispět k tomuto procesu nejvíce, jak budu schopná. Zákon je hotový a schválený, je ale třeba vytvořit prováděcí vyhlášku a k tomu jsou potřebné všechny odborné podněty. Já osobně budu vděčná za každou připomínku, která se ke mně dostane. Tedy pokud se k této věci chcete vyjádřit a něco navrhnout, jsem připravena vaše podněty probrat a pracovat s nimi při přípravách oné vyhlášky.

V příštích měsících budeme pracovat také na reformě financování regionálního školství. Podobně podstatným tématem je kariérní řád. Bez vašich poznatků a zkušeností se nepohneme. A pokud se pohneme, mám vážné obavy, zda to bude vpřed. Neumím si představit, že by obě tato témata mohla být bez aktivní účasti ředitelů škol a učitelů vyřešená dobře a způsobem, jaký přečká delší dobu než jeden volební cyklus. Budu proto vděčná, když se s vámi nad těmito tématy budu moci setkávat a naslouchat vaším každodenním poznatkům. Jsem připravena za vámi přijet nebo vás přivítat v mé kanceláři.

Ráda bych Vás také ujistila, že i při blížícím se jednání o státním rozpočtu a jeho kapitole 333, tedy rozpočtu MŠMT, budu dělat vše pro jeho navýšení zvláště v těch bodech, které se týkají přímo odměňování pedagogických pracovníků.

S pozdravy

Vlasta Bohdalová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.