Böhnisch (ČSSD): Zakavkazsko (zatím) ve stínu Soči

04.02.2014 8:21

Olympiáda v Soči obrací pozornost médií a veřejnosti k dění na Západním Kavkaze. Ať už je to přímo kvůli nejvýznamnější sportovní události roku, nebo kvůli možným bezpečnostním rizikům s ní spojeným.

Böhnisch (ČSSD): Zakavkazsko (zatím) ve stínu Soči
Foto: archiv poslance, tan
Popisek: Poslanec ČSSD Robin Böhnisch

Možná proto unikla českým sdělovacím prostředkům významná návštěva z Jižního Kavkazu, která na konci ledna zavítala do Prahy. Ve dnech 29. až 31. ledna navštívil Českou republiku prezident Arménie Serž Sarksjan s řadou arménských ministrů a početnou podnikatelskou delegací.

Arménská republika je zapojena do projektu Východního partnerství Evropské unie. S ohledem na vlastní složitou geopolitickou pozici se snaží o vybalancované vztahy s Evropskou unií i Ruskou federací. Vzhledem k početné arménské menšině v Sýrii rovněž zaujímá velmi racionální postoj k aktuálnímu dění na Blízkém východě, čímž může jít příkladem řadě evropských zemí. Jakkoli některá politická rozhodnutí, například přistoupení země k celní unii s Ruskem, vyvolávají tenze v části arménské společnosti v Arménii i v diaspoře, stejně jako otazníky či rozhořčení u některých představitelů Evropské unie, dá se zahraniční politika země označit v pozitivním slova smyslu za pragmatickou.

Arménie má krom nadstandardně dobrých vztahů se sousední Gruzií a s přímo nesousedícím Ruskem také korektní vztahy s Íránem. Evropské unii a jejím členským státům se tak nabízí jako bezpečný most do této části světa. Atraktivitu Arménie v současné době navíc zvýšilo uvolnění sankcí vůči Íránu. S islámskou zemí sdílí křesťanská Arménie jen35 kmhranice a jeden hraniční přechod, v budoucnu sem ale povede nová kapacitní komunikace, jež sever Íránu propojí s oblastí kolem východu Černého moře.

Zájem Česka a Arménie na dvoustranné i širší spolupráci potvrdil během návštěvy nejvyššího arménského představitele fakt, že obě strany podepsaly celkem třináct smluv, dohod a memorand. Jde o dokumenty z oblasti boje proti kriminalitě, průmyslu a obchodu, výzkumu, zdravotnictví, životního prostředí, vnitřní bezpečnosti, oblasti cel, nebo oblasti řešení následků živelných katastrof.

Pana Serže Sarksjana přijal na Pražském hradě prezident republiky Miloš Zeman. Arménský prezident se dále sešel s předsedou Senátu Parlamentu České republiky Milanem Štěchem, s předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem, s předsedou vlády České republiky Bohuslavem Sobotkou, s pražským primátorem a s pražským arcibiskupem. Při setkáních s prezidentem republiky a s předsedou Poslanecké sněmovny arménský státník vyzdvihl roli parlamentní diplomacie a zájem na rozvoji vztahů Národního shromáždění Arménské republiky a Parlamentu České republiky. Tento zájem potrhla i účast místopředsedy Národního shromáždění a zároveň předsedy skupiny přátel České republiky v arménském parlamentu pana Eduarda Šarmazanova v prezidentově delegaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…