Borecký (STAN): Kraj podpoří rozvoj cyklotras 18,5 milionem korun

14.03.2021 22:24

Zcela nový fond, z něhož budou moci obce, města a sdružení čerpat finanční prostředky na rozvoj cyklotras, vyhlásí Středočeský kraj. „Ve Středočeském Fondu cyklistické infrastruktury bude pro tento účel k dispozici 18,5 milionu korun.

Borecký (STAN): Kraj podpoří rozvoj cyklotras 18,5 milionem korun
Foto: STAN
Popisek: STAN

Připravena jsou pro získání peněz z tohoto fondu tři tematická zadání, ale prioritně hodláme podpořit stavby liniové cyklistické infrastruktury v koridorech dálkových páteřních cyklotras, které budou spolufinancovány i z jiných veřejných zdrojů,“ říká náměstek pro oblast financí, dotací a inovací Věslav Michalik (STAN).

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí

Program cyklistické infrastruktury 2021 pro poskytování dotací z rozpočtu kraje by měli zastupitelé schválit na svém březnovém zasedání. Zveřejněn bude na úřední desce na počátku dubna a první žádosti by mohli zájemci posílat v termínu od 10. 5. do 30. 7. 2021. „Jedná se o historicky první krajský dotační program systémově zacílený na podporu výstavbu cyklistické infrastruktury připravený pro obce a města ve Středočeském kraji,“ uvedl krajský radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN).

Program obsahuje následující tematická zadání: výstavba cyklistické infrastruktury na dálkových páteřních trasách; na vybraných páteřních regionálních trasách a na cyklotrasách spojující cyklotrasy na území Prahy s cyklotrasami na území Středočeského kraje.

Prioritně budou, jak uvedl náměstek pro finance Věslav Michalik, podpořeny stavby v koridorech dálkových páteřních cyklotras. „Tady bude mít žadatel možnost získat od kraje maximální výši dotace, a to ve výši vlastního podílu na celkových uznatelných nákladech projektu, jenž bude podpořen i z jiného veřejného zdroje, tedy IROP nebo SFDI,“ upozornil V. Michalik. Půjde o tyto páteřní cyklotrasy:

Cyklotrasa 1: Praha – Kouřim - Kutná Hora - Čáslav - Ronov nad Doubravou
Cyklotrasa 2: Labská stezka
Cyklotrasa 3: Praha – Beroun – Plzeň
Cyklotrasa 7: Vltavská cyklistická cesta
Cyklotrasa 11: Geenways Praha – Vídeň
Cyklotrasa 17: Greenway Jizera
Cyklotrasa 19: Sázavská cyklotrasa
Cyklotrasa 39: Greenway Berounka Střela

Upřesnil také, že dále budou podpořeny stavby v koridorech regionálních páteřních cyklotras s minimální spoluúčastí žadatele na financování projektu ve výši 15 % celkových uznatelných nákladů (CZV) projektu podpořeného z jiného veřejného zdroje a stavby na cyklotrasách spojujících trasy na území Prahy a Středočeského kraje s minimální spoluúčastí žadatele na financování projektu ve výši 15 % CZV. Současně ale tato spoluúčast nesmí přesáhnout spoluúčast sníženou o 35 % skutečných ročních daňových příjmů žadatele za rok 2020. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.