Brabcová (ČSSD): Psí peklo na zemi – obrázky současného Rumunska

29.10.2013 8:20

Téměř bez povšimnutí českých sdělovacích prostředků probíhají po celém světě protestní akce proti nelidskému vybíjení psů v Rumunsku. I u nás se 27. září před Rumunským velvyslanectvím v Nerudově ulici uskutečnilo protestní shromáždění. Účastníci vyjádřili nesouhlas s postupem rumunských zákonodárců při přijetí naprosto ojedinělého a neslýchaného zákona legalizujícího vraždění zdravých rumunských psů, kteří se provinili pouze tím, že se narodili na ulici.

Brabcová (ČSSD): Psí peklo na zemi – obrázky současného Rumunska
Foto: Jaroslav Bukovský
Popisek: Ochránci zvířat - ilustrační foto

Oč v této jedné z nejchudších zemí Evropské unie jde a co se vlastně v Rumunsku děje?

Rumunsko a zvláště pak Bukurešť se historicky potýká s nebývalou záplavou volně pobíhajících psů. Současný prezident Rumunska Traian Basescu v letech 2001-2007, kdy byl primátorem Bukurešti, nechal odchytit a velmi krutým způsobem utratit na 140.000 psů. Pohodní dostávali za každé utracené zvíře peníze a spekulovalo se o velkém rozkrádání těchto prostředků. To vše se dělo na podkladě výnosu 155/2001, schváleného dodatečně zákonem 227/2002, který umožňoval zabíjení zcela zdravých zvířat. Od té doby opět populace volně pobíhajících psů v Bukurešti narostla a odhaduje se na více než 65 tisíc.

Nelze se při existenci divokých psích smeček příliš divit, že dochází k častému napadání lidí a že pak na sebe neštěstí nenechá dlouho čekat. Psi 2. září napadli čtyřletého chlapce, který byl v parku bez dozoru rodičů, a tragédie byla dokonána. Prezident Traian Basescu v této souvislosti neprodleně vystoupil živě v rumunské televizi, kde prohlásil, že "lidé jsou něco více než psi“ a vyzval vládu, aby ve zrychleném řízení přijala nařízení, která umožní utratit desetitisíce rumunských toulavých psů. Zákonodárci naléhání prezidenta vyslyšeli a své požehnání novým legislativním opatřením dal i Ústavní soud.

Rumunsko tak je jedinou zemí v Evropě, ve které je možné beztrestně zabít zdravého psa, a co víc, zákon dokonce dovoluje „porážku“ přímo na místě odchytu, tedy na ulici.

V Rumunsku existují psí útulky, avšak psi v nich mohou být pouze 14 dnů. Pokud se do té doby nepřihlásí majitel nebo někdo, kdo by psa chtěl adoptovat, je pes zabit. Podle internetových fotografií a článků si rumunské psí útulky s ničím nezadají s koncentračními tábory. Podle informací mezinárodních organizací zabývajících se ochranou zvířat je jídlo určené psím obyvatelům útulků rozkrádáno a prodáváno na černém trhu, psi dokonce nemají k dispozici ani dostatek vody a kotce jsou přeplněné. I ty nejbanálnější nemoci se řeší okamžitým utracením. Fotografie pořízené v těchto útulcích jsou skutečně drastické.

Rumunsko sice je chudou zemí, avšak způsob, jak dlouhodobě řeší situaci zvířat bez domova, patří mezi typické ukázky klientelismu, úplatků, rozkrádání veřejných peněz a to vše na úkor zvířat, která se nemohou bránit. V civilizovaných zemích se tato situace (i na doporučení Světové zdravotnické organizace) řeší plošnou sterilizací a očkováním proti nemocem. Mezinárodní organizace takovou pomoc Rumunsku již v minulosti nabízeli, byli však odmítnuti s tím, že se Rumuni o své psy dokáží postarat lépe. Tedy dokáží se postarat o to, aby se vynakládané prostředky dostaly k těm správným lidem. Pro zajímavost, jednu licenci na odchyt a usmrcování psů vlastní i bukurešťská stomatologická ordinace!

To, že je za odchyt a usmrcení psa odměna, vyvolalo stav, kdy jsou majitelům psů, kteří se o svá zvířata řádně starají a kdy tito psi mají čip i známku, jejich domácí mazlíčci kradeni a posléze likvidováni.

Avšak ne vše je v Rumunsku tak špatné. Dokonce i platná legislativa chrání zvířata. Jen obsahuje rozpory, se kterými si ani Ústavní soud neví rady. K takovým zákonům patří i zákon č. 9/2008 (tzv. zákon MARINESCU 1), který mj. zakazuje zabíjet zvířata, která netrpí nevyléčitelnou chorobou a který odráží ustanovení Evropské úmluvy o ochraně zvířat v zájmovém chovu, jejíž je Rumunsko od roku 2004 signatářem. Avšak současné Rumunsko na tyto zákony a úmluvy zcela rezignovalo.

Každý, komu není tento stav lhostejný, se může na internetové stránce http://www.petice24.com/petice_proti_vybijeni_ps_v_rumunsku připojit k petici, nebo se 1. 11. 2013 zúčastnit demonstrace v Nerudově ulici v Praze, kdy bude předána Její excelenci paní Daniele Anda GRIGORE GITMAN, velvyslankyni Rumunska, petice s podpisovými archy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích