Brabcová (Zelení): Hlavní město chce prodat další lukrativní pozemek, který by mohl sloužit pro veřejné účely

27.05.2017 7:32

Hlavní město se chystá prodat pozemek pod parkovištěm společnosti provozující supermarket Albert u Matěje na Hanspaulce. Zbavuje se tak dalšího majetku, který by mohl do budoucna sloužit pro veřejné účely.

Brabcová (Zelení): Hlavní město chce prodat další lukrativní pozemek, který by mohl sloužit pro veřejné účely
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Výbor pro správu majetku Hlavního města Prahy doporučil na svém posledním zasedání odprodej několika pozemků firmě Reload Sigma Czech Republic s.r.o., která vlastní pozemek, na němž stojí supermarket Albert. Původně si firma zažádala o odkup malého pozemku přiléhajícím přímo k budově prodejny Albert o výměře zhruba 400 m2, ze kterého je supermarket obsluhován. K tomu se vyjádřila Městská část Praha 6 kladně.

Následně však v procesu schvalování odkupu došlo ke změně a místo čtyř set metrů čtverečních bylo najednou více než 2000 m2 pod parkovištěm přiléhajícím k prodejně potravin [1]. "Tady již nejde o obslužnost prodejny, ale o velmi lukrativní stavební pozemek, na kterém může do budoucna vyrůst téměř cokoli. Praha se tak zbavuje stavebního pozemku charakterizovaného v územním plánu jako SV - všeobecně smíšený." říká Karolína Brabcová, opoziční zastupitelka za Zelené na Praze 6.

S tímto záměrem ale dle přiloženého materiálu Městská část Praha 6 již obeznámena nebyla. Na Praze 6 se citelně nedostává volných městských pozemků pro stavbu školek, léčebny dlouhodobě nemocných či domů s obecními byty. Většina takových pozemků byla v minulosti rozprodána developerům. "Pro město je výhodnější si takový pozemek ponechat a v budoucnu na něm postavit budovu pro veřejné účely dle potřeb místních či Prahy 6. Soukromník navíc může časem parkoviště prodat či na něm sám vybudovat komerční budovu. To se ale místním jistě moc líbit nebude, protože soukromý majitel nemusí brát příliš ohledů na potřeby a požadavky občanů Prahy 6. Jemu půjde o maximální zisk v této velmi lukrativní lokalitě." dodává Brabcová. Navíc město prodává stavební pozemek za cenu dle cenové mapy (za 8 090 Kč za m2), což je o 30 až 50% nižší cena než cena stavebních pozemků nabízených na realitním trhu v této lokalitě.

[1] Původně si firma Reload Sigma Czech Republic zažádala o pozemek parc. č. 2084/21 v katastrálním území Dejvice o výměře 435 m2. K tomu dala MČ Praha 6 souhlasné stanovisko. Výbor pro správu majetku však schválil prodej pozemku 2084/21 (435 m2) i 2086/1 (o výměře 2070 m2). Toto již MČ Praha 6 ani Institut plánovaní a rozvoje ovšem svým souhlasem neposvětili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).