Braný (KSČM): Spoluúčast zaměstnanců na řízení má ekonomický smysl

07.03.2014 18:30

S překvapením zjišťuji, že v řadě podniků se potlačuje spoluúčast pracujících, zaměstnanců v dozorčích orgánech. Někde se argumentuje takzvanou ekonomickou racionalitou, někde se neuvádí důvody žádné.

Braný (KSČM): Spoluúčast zaměstnanců na řízení má ekonomický smysl
Foto: nemcb.cz
Popisek: Poslanec Petr Braný

Argumentovat úsporami nelze. Je to zvláštní projev opovrhování zaměstnanci, kteří jakoby nedorostli pochopení problémů podniku.  Nová legislativa zrušila povinnost v akciových společnostech volit jednu třetinu členů dozorčích orgánů z řad zaměstnanců.  Od 1. ledna 2014 může být dozorčí rada jednočlenná. O počtu členů DR a jejich jmenování rozhoduje jen vlastník. Zákon likviduje poslední zbytky kontroly společností z řad zaměstnanců.

Zajímal jsem se vždy o teorii řízení. Racionální škola stavěla kompetenční limity, pokládala vertikální strukturu za klíčovou. Spoluúčast zaměstnanců neměla v tomto pojetí žádný zásadní smysl.  To se pokusila změnit doktrína lidských vztahů, která se postavila základním tezím taylorismu a viděla i jiné stimuly než bezprostřední hmotné podněty. Ale skutečná invaze prvků spoluúčasti zaměstnanců na řízení nastala od konce 70. Let minulého století. Krize, pokles míry zisku, rostoucí konkurence na mezinárodních trzích: To vše přinutilo přední korporace využívat tvořivého potenciálu, který do té doby zůstával u zaměstnanců nevyužitý. Přišla doba participačního managementu, kdy z ekonomických důvodů sázely firmy na to, co bychom mohli nazvat prvky socialistického obsahu.

V tržní euforii na začátku devadesátých let, kdy se mluvilo o tom, že se trhy nikdy nemýlí, krize v kapitalismu prý měly být minulostí, to vše ustoupilo do pozadí. Zejména u nás. Při tom i v době krize jsou neodolnější ty ekonomiky, které investují do lidí (severské ekonomiky) a takzvaná sociální ekonomika představuje v EU až 20% HDP.  Družstevních podniků je v EU 160 000 a pracuje v nich v EU více než 60 milionů lidí. Družstva jsou tou vlastnickou formou, která se v EI v krizi osvědčuje nejlépe a na půdě komise se chystá návrh, který by umožnil transformovat krachující podniky do podoby družstev a tak je zachránit.

Tím nesmyslnější je současná tendence v ČR spoluúčast zaměstnanců na řízení omezovat a dokonce i potlačovat. Tato věc se dlouhodobě vymstí.

Petr Braný, předseda Jihočeského Krajského výboru KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…